Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, jenž sloužil liturgii u hrobu Navalného

Ze světa / vlu / ČTK, red. / 24. dubna 2024 18:27
Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, jenž sloužil liturgii u hrobu Navalného

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com / Iva Balk

Moskva - Ruská pravoslavná církev na tři roky suspendovala kněze Dimitrije Safronova, který se účastnil pohřbu opozičního předáka Alexeje Navalného a po 40 dnech od smrti kritika Kremlu vedl u jeho hrobu zádušní bohoslužbu. O tom dnes informovala ruská média a světové agentury s odvoláním na dekret podepsaný hlavou ruské pravoslavné církve patriarchou Kirillem. Ten je spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina a podporuje jeho válečné tažení proti Ukrajině. Nedávno pravoslavná církev v Rusku také vydala prohlášení o „svaté válce" na Ukrajině, které vyvolalo řadu protestních reakcí.

Safronov byl doposud knězem v jednom z moskevských chrámů a po smrti Navalného se připojil k duchovním, kteří veřejně vyzvali ruské úřady, aby vydaly tělo zesnulého jeho rodině, napsal server Meduza a připomněl, že úřady tak učinily až devět dní po smrti Navalného. U jeho hrobu se Safronov podle médií několikrát modlil a 26. března tam sloužil vzpomínkovou bohoslužbu.

Již předtím podle agentury Reuters nad hrobem připomněl, že Navalnyj naléhal na Rusy, aby se nevzdávali. „Zlo může být poraženo pouze jednou věcí, dobrem. Pokud se pokusíme porazit zlo zlem, pak znásobíme zlo... Budeme vzpomínat na Alexeje, připomínat si jeho odkaz, budeme se za něj modlit a doufat, že on se bude modlit za nás u trůnu Páně,“ řekl Safronov 9. března u opozičníkova hrobu.

V úterý se na webu moskevské diecéze objevil výnos, který Safronova zbavuje kněžských povinností a nařizuje mu odpykat si tři roky „pokání“. Z rozhodnutí hlavy ruské pravoslavné církve byl poslán do jiného kostela, aby tam plnil povinnosti předčítače žalmů, píše Meduza. Církev rozhodnutí nezdůvodnila. „Na konci období pokání bude na základě zpětné vazby rozhodnuto o možnosti jeho další kněžské služby,“ stojí v dekretu.

Podle Reuters jde o další ze série trestů, které ruská pravoslavná církev uvalila na duchovní, kteří jsou považováni za sympatizující s ruskou opozicí nebo kteří podle ní nedostatečně podporovali ruskou válku proti Ukrajině. Desítky kněží čelily trestu za to, že se vzepřeli její linii ohledně války, například čtením modliteb za mír namísto za vítězství, píše agentura.

Navalnyj byl roky tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval Putinův režim, především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet odpůrce a kritiku. V polovině února náhle zemřel v trestanecké kolonii na Sibiři ve věku 47 let. Podle úřadů zemřel poté, co se mu udělalo zle. Okolí Navalného tvrdí, že za jeho úmrtím stojí – ať přímo či nepřímo – Putinův režim. Kreml popřel, že by se na smrti Navalného podílel stát.

Úřady vydaly Navalného tělo jeho matce až 24. února. Do té doby ho odmítly předat s tvrzením, že pokračuje vyšetřování příčin smrti. Podle spolupracovníků Navalného zástupci vyšetřovacího výboru po Ljudmile Navalné před vydáním pozůstatků požadovali, aby souhlasila s tajným pohřbem bez veřejného rozloučení. Navalná to odmítla a jejího syna pohřbili na začátku března na Borisovském hřbitově v Moskvě. Rozloučení se účastnily tisíce lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)