Na 35. Mezinárodním filmovém festivalu (MFF) v Karlových Varech bylo včera celý den zataženo až deštivo, což se projevilo na chodu festivalu. Z ulic mizí davy korzujících návštěvníků a noční party a oslavy jsou poněkud poklidnější. Déšť se dostal dokonce i do filmů.

Festivalové hemžení je přitom to, co dělá karlovarský festival charakteristickým. Návštěvnící jsou totiž letos viděni jen v sálech, případně v Thermalu a nebýt reklam a atrakcí, člověk by si pomalu ani nevšiml, že je ve městě filmový svátek. Déšť se odráží i na tržbách.

Jedna ze servírek u bazénového Snack Baru v hotelu Thermal, který je centrem festivalu, se Magazínu ChristNet.eu svěřila, že zákazníci se u jejich bazénového baru takřka nevyskytují. „A pokud ano, tak jsou to většinou chlapi a nechodí tam kvůli pití, ale proto, že jsou servírky spoře oděny,“ vysvětlila motivaci zákazníků. „Někdy je tam ale taková nuda, že si luštím křížovku.“

Film Ene Bene dorazil úplně mokrý, takže se nepromítal. Eliška má ráda divočinu byla dovezena z jakési zapadlé obce v severních Čechách jedním z oficiálních vozů Mercedes, kterých je zde letos 23. Jak nám řekl jeden z řidičů, dopoledne není takřka žádný provoz, za to večer se řidiči nezastaví. Zmatky odmítají, nicméně film Aberdeen byl dovážen na třikrát.

V dřívějších letech bylo k dobrému tónu účastnit se nejrůznějších akcí pod širým nebem – často až do rána. Protože to počasí neumožňuje, chodí se o to více do kina. A jelikož zde bylo včera ráno akreditováno již 7006 lidí, začíná být problém se dostat na zajímavé filmy. Je proto nepochopitelné, proč festivalový deník doporučuje filmy na dnešní den, když ty již byly vyprodané včera.

Přitom doporučované filmy stojí za shlédnutí. Milton Ginsberg například propaguje svůj film Coming Apart ve festivalovém deníku těmito slovy: „Tvrdím, že sexuální revoluce nebyla rájem na zemi. Lidé si mysleli, že jen rozverně a nezávazně skáčou do postele, zatímco většinou to doprovázela neviditelná, nepřiznaná a neodtažitá emocionalita.“

Tedy, existuje jeden způsob, jak se na film dostat. To ale musíte být fanoušek ODS a na vámi vybraný film musí jít i Václav Klaus. Ten totiž předevčírem zorganizoval všechny návštěvníky filmu Pornografický vztah, že se dovnitř vešli i venku stojící skandující příznivci ODS.