Dostat se na Fantazii film 2000 bylo obtížné. Distribuční společnost Falcon zvolila poněkud nestatandartní způsob distribuce lístků, a tak musel i Magazín ChristNet.eu zvolit „nestandartní způsob“, jak se na film dostat. Ale stálo to za to. Fantazie 2000 je totiž způsob, jak skloubit vážnou hudbu a moderní zábavu. A je to krásné.

Idea Fantazie 2000 je poměrně jednoduchá. Vyberete si klasickou skladbu, která je známá, seženete nejlepší kresliče a pod vlivem dané hudby si začnete představovat ty nejnádhernější obrazy. Možný je ale i opačný postup. Máte příběh a hledáte k němu skladbu, která by mu dokonala sedla. Ve Fantazii 2000 byly použity oba přístupy. První byl ale kreativnější a rychlejší.

První Fantazii natočil Walt Disney v roce 1940. Podle jeho slov to měl být „koncertní film“. Fantazie byla složena z různých krátkých kreslených filmů. „Je naším záměrem vytvořit novou verzi Fantazie každý rok,“ prohlásil o rok později. „Její model je velmi flexibilní a je radost s nim pracovat. Není to koncert, estráda nebo revue, ale velká směsice komedie, fantasy, baletu, dramatu, impresionismu, barvy, zvuku a epického výbuchu.“ Vize byla taková, že se každý rok budou přidávat další a další příběhy.

Projekt Fantazie byl nicméně znovu zrealizován až po šedesáti letech. Jedním z důvodů byl i Mickey Mouse. Ten se objevil v jednom z příběhů Fantazie – Čarodějův učeň. Mickey Mouse se stal natolik oblíbeným, že se po tom točili příběhy o něm a na Fantazii se zapomnělo. Přitom pro Fantazii měl kreslit např. Salvátor Dalí. Měl být dokonce zpracován Švanda Dudák!

Nová Fantazie 2000 se začala točit až v roce 1991, stala se ale prestižním projektem společnosti Walta Disneyho. Premiéru pak měla 17. prosince 1999 ve slavné Carnegie Hall v New Yorku. Od té doby vidělala po celém světě již přes osmdesát milionů dolarů a i čtrnáct týdnů po uvedení se drží v USA na 14. místě v návštěvnosti.

Příběhy jsou trojího druhu. První druh má nějaký děj, druhý představují obrazy a třetí je jen hudba sama pro sebe. Rozdělení je následující:

  1. Koncert č. 2 pro piano, allegro, opus 102 (Dimitrij Šostakovič), Učeň čaroděj (Paul Dukas), Pomp And Circumstance – Marches 1,2,3,4 (Edward Elgar), Pták Ohnivák (Igor Stravinskij)
  2. Římské pínie (Ottorino Respighi), Rapsodie v modrém (George Gershwin), Karneval zvířat (Camille Saint-Saens),
  3. Symfonie č. 5 (Ludwig Van Beethoven),

Na filmu trochu zamrzí nevyhraněnost. Film je totiž určen dospělým, ale lidé od Disneyho ho chtěli učinit přístupný i dětem a mládeži (samozřejmě kvůli zisku), čímž utrpěla jeho kvalita. Tak se v nádherném tanci velryb na obloze objevuje přitroublé velrýbátě, které se snaží působit roztomile a komicky. V důsledku je však stejně trapné jako Jar-Jar Binks z Hvězdných válek 1: Fántonovy hrozby. Jako by Walt Disney Company neuměla vytvořit vážnou krásu, kterou jen obdivujeme a nic víc.

Stejně trapně působí prestižní moderátoři, kteří nás Fantazií 2000 provázejí. Styl amerických televizních show je prostě našim divákům cizí. A když James Earl Jones pronese: “Příběh dává odpověď na letitou otázku, jaký je vztah člověka k přírodě…pardon (dostane nový papír)… příběh odpovídá na otázku, co se stane, když date plameňákům jo-jo,” nezasmál se v tisicihlavém sale vůbec nikdo.

Prostě je to nádhera a je kažena humorem za každou cenu.

Oficiální sity: www.fantasia2000.com a www.falcon.cz/fantasia2000/

Fantazie 2000 (Fantasia 2000). Rež. Pixote Hunt, Hendel Butoy, Eric Goldberg, James Algar , Francis Glebas, Gaetan Brizzi, USA, 2000, 75 min., barevný. Hrají: James Earl Jones, Quincy Jones, Angela Lansbury, James Levine, Steve Martin, Bette Midler, Penn & Teller, Itzhak Perlman