V ostravském studiu Telepace vzniklo nové album. Po Střípcích 1 a 2, po kazetě Ondřeje Metyše, po albu Laudato Sii skupiny J. M. C. a po projektech skupiny Paprsky vyšlo v Telepace album Hebrejština písněmi (Hebrew Through Songs). Jde o projekt studentek ostravské univerzity, které se učí hebrejsky a na tomto CD ukazují něco ze svého umění (a učiva) posluchačům. Album obsahuje veselé písně v jazyce jidiš, oslavné žalmy nebo písně s textem podle knihy Kazatel.

Jedním z největších objevů festivalu Zahrada 2000, který se konal ve dnech 5. - 8. července v Náměšti na Hané, bylo písničkářské duo Sester Steinových. Dvě rodné sestry, údajně odchované punkem, zpívají ve dvou s akustickými kytarami písně, ve kterých na jedné straně napadají dnešní společnost, na druhé straně veřejně přiznávají svou víru v Boha. Jejich demonahrávka obsahuje jedenáct písní včetně krásné a capella nazpívaného vyznání Poklad.

Pod producentským dohledem Petra Wagnera, šéfredaktora časopisu Tón a kapelníka skupiny Noi, vzniklo dlouho očekávané album rockových chval Hlavu vzhůru. Jedenáct kapel na této desce společně chválí Boha - každý svým způsobem. Žánrová škála je opravdu velmi pestrá: od Stanislava Klecandra, který spolu se sborem Chorus coronae představuje cosi jako rockový chorál, přes "klasicky" rockový Prorock až po pořádný nářez pražské kapely 1613. Dále jsou zastoupeny například kapely Proskairos Band, Jiný rytmus, Archa "N", Noi nebo Nové měchy. Album vydala Rosa.

Své internetové stránky si zřídila 10. července prostějovská kapela L. O. T. neboli Likvidace oblasti ticha. Kapela sama se stylově vymezuje jako "funky crossover" a vy ji můžete znát například z festivalu Zemětřesení, který proběhl v červnu v Říčanech u Prahy. V pátek 21. července L. O. T. spolu s pražskými 1613 vystupovali jako předkapela německé skupiny Red Light Burning v Praze. Stránky skupiny L. O. T. mají tuto adresu: http://lot.misto.cz/.

A ještě jednou "křesťanský nářez": na červnovém festivalu Zemětřesení vystoupila také severomoravsko-slezská kapela Eben-ezer, která letos vydala své druhé album. Nahrávka obsahuje agresivní hudbu na hranici hardcoru a metalu, ovšem s křesťanským poselstvím v textech. Album Eben-ezer vyšlo u vydavatelství Křesťanký život.

Ve studiu Goliáš Radia Proglas natočil 16 skladeb písničkář Martin Čapka. Jeho kazeta Ohlédnutí by měla vyjít u Karmelitánského nakladatelství. Jde o velmi jednoduché písničky, natočené s doprovodem akustické kytary. A téma: od vnitřního rozjímání přes oslavu Stvořitelova díla až třeba po mariánské písničky.

Prázdninové dvojčíslo časopisu Folk & country přineslo v rubrice Navštívenka profil skupiny Bezefšeho z Prahy. Při té příležitosti stojí za připomenutí, že Bezefšeho absolvovali letos několik vystoupení na Zahradě 2000, našem největším folkovém festivalu. Zúčastnila se mimo jiné divácké soutěže o Krtečky, ve které získala pěkné osmé místo z 29 soutěžících kapel.

A ještě k Zahradě: Její součástí byl letos už podruhé koncert křesťanského folku v kostele svaté Kunhuty v Náměšti na Hané. Vystoupili na něm Petr Pololáník, Eva Henychová a skupiny Bezefšeho a Svítání. V již zmíněné soutěži o Krtečky, do které hlasovalo přes 6 000 diváků festivalu, kapely s křesťanským poselstvím v textech triumfovaly.

Na prvním místě skončil pražský Kvokál, který právě připravuje u Rosy své druhé album. To bude obsahovat především spirituály. Další kapela, která se alespoň decentně ve svých textech dotýká křesťanství, skončila na místě třetím. Jde o Svítání z Brna, které se letos soutěže zúčastnilo poprvé.

A další kapela, která by se dala označit za křesťanskou, dostala cenu od redakce pořádajícího časopisu Folk & Country: Cymbelín. O tom, že křesťanský folk je na vzestupu svědčí i skutečnost, že dramaturg Zahrady Michal Jupp Konečný dal vedle koncertu v kostele na jedné scéně velký prostor kapelám, které se věnují spirituálům.