I když se ke katolickému vyznání hlásí v Rakousku pořád přes šedesát procent, počet praktikujících katolíku se odhaduje mezi desíti až dvaceti procenty. To jsou údaje, které se v těchto dnech objevily v rakouských médiích. Jaké jsou toho příčiny?

Z historického hlediska můžeme říci, že křesťanství se v Rakousku objevuje kolem devátého století, kdy sem přicházejí misionáři ze Západu (pasovská misie), ale také slovanští kněží z území Velké Moravy.

V 16. a 17. století se do Rakouska rozšířila vlna hlavně německého protestantismu, která byla brzo potlačena císařským dvorem. Většina protestantu buď opustila území nynějšího Rakouska a odešla na území dnešního Švýcarska či protestantského Německa nebo se vrátili ke Katolické církvi.

Po uvolnění situace vydáním tzv. “Tolerančního patentu” v roce 1781 Josefem II. se situace nijak nezměnila. Většina obyvatel zůstala u Katolické církve. Tato situace trvala až do počátku 20.století. Po pádu monarchie začal postoj Rakušanů k náboženství postupně chladnout.

Osmdesátá a devadesátá léta přinesla novou situaci. I v této zemi, se podle tvrzení několika dotázaných obyvatel, začal počet praktikujících katolíků rapidně snižovat a věkový průměr lidí v kostelech se začal povážlivě zvyšovat. Mladí lidé se ve velké míře vzdálili církvi.

Když jsem se ptal obyvatel vesnice Texing, vzdálené asi padesát kilometrů západně od St. Pöltenu, na důvody této situace, tak mi dali několik odpovědí.

První byla, že mnoho lidí je věřících, ale oni nechodí do kostela, protože si věří po svém. Nepotřebují k tomu kněze ani kostel.

Dále mi uvedli, že je to také kvůli vysoké církevní dani či dosazování biskupů z Říma. Rakušané jsou na tyto věci velice citliví.

A další věcí, na kterou jsou tradiční Rakušané citlivý, je příchod kněží z Východu. Když Rakousko začalo pociťovat v osmdesátých letech nedostatek mladých seminaristů, začali sem přicházet kněží například z Polska nebo Slovenska. Ale mnozí se nedokázali přizpůsobit ani jazykové, ani kulturně-náboženské situaci, která v Rakousku panovala a panuje. Pak už byl jen krůček k tomu, aby věřící nesouhlasící s duchovním správcem jejich farnosti opustili církev.

Poslední věc, která měla vliv na počty věřících, byly nedávné skandály kolem čelních představitelů rakouské Katolické církve. Ale jak jedním dechem lidé dodávají, to byl už jen “malý větřík”.