Ze dne na den oznámila společnost iBelieve.com Inc., provozovatel stejnojmeného křesťanského megasitu, ukončení své činnosti. Ač byla jedna z nejbohatších ve své oblasti, přesto zkrachovala. Její investoři - Family Christian Stores, Madison Dearborn Partners a Andersen Consulting - do ní před rokem vložili třicet milionů dolarů.

iBelieve.com patřil v oblasti křesťanských sitů k naprosté špiččce. Jehoi vážnými konkurenty byly jen komerční Crosswalk.com a částečně komerční Gospelcom.net. Zatímco Crosswalk.com měl výdaje za loňský rok 18,2 milionů dolarů a skončil ve ztrátě 10,6 milionů dolarů, iBelive.com potřeboval ke svému rozvoji kromě počátečních třiceti milionů ještě dalších třicet. Ty se mu nepodařilo sehnat.

Ještě před rokem, před tím než iBelieve.com začal fungovat, byli jeho představitelé plni optimismu. "Lidé se k nám budou stále znovu a znovu vracet. Věříme, že budou začínat svůj den s námi," prohlásil tehdy výkonný ředitel iBelieve.com Les Dietzman pro The Wall Street Journal. "Budeme mít site, na kterém se zdrží velmi dlouho." Prezident iBelieve.com Jef Fite zase charakterizoval budoucí úspěch slovy "obsah, komunita a komerce".

Ředitelé iBelive se domnívali, že mohou být ziskoví poskytováním plnohodnotných služeb jako Yahoo! nebo AOL, ale s křesťanskou perspektivou. Na svém situ měli zpravodajství, informace o počasí, denní zamyšlení, vyhledávač, specializované stránky pro jednotlivé skupiny, chaty, možnosti modliteb po internetu, nakupování atd.. "Chceme site, kam budou lidé chodit pro inspiraci," uvedl Fite pro The Wall Street Journal. "Jestliže budeme sloužit těmto lidem a získáme si jejich důvěru, přijde i byznys."

iBelieve.com byl skutečně vedoucím sitem v oblasti křesťanského elektronického obchodu. Fite citoval v květnu v ChicaTribune výzkum, podle kterého je již více jak 40 milionů praktikujících křesťanů na internetu. Na tyto zákazníky se chtěl zaměřit. Věděl přitom, že bude více bojovat s internetovými giganty jako Amazon.com, než s klasickými prodejnami křesťanských produktů.

iBelive.com měl výborné zázemí. Za jeho zády stály Family Christian Stores, Madison Dearborn Partners a Andersen Consulting, kteří do něj vložili svůj kapitál. Family Christian Stores je řetězec 359 maloobchodních prodejen po celých Spojených státech. Madison Dearborn Partners je firma podnikající v oblasti rizikového kapitálu. Andersen Consulting je světově uznávanou konzultantskou firmou.

Vedoucí pracovníci měli dostatek zkušeností. Dietzman byl zároveň ředitelem Family Christian Stores a bývalý dlouholetý manažer největšího světového maloobchodního řetězce Wal-Mart. Byl to on, kdo vyvedl Family Christian Stores zpod náručí firmy HarperCollins. Fite byl zase bývalý manažer projektů u Andersen Consulting.

Zřejmě aby eliminoval možný nástup iBelieve.com, spustil před jeho startem Crosswalk.com celonárodní televizní kampaň. Zároveň byl měl ale nižší výdaje: za první půlrok 2000 jen 8,4 milonů dolarů.

iBelieve.com dosáhl řady svých cílů. Jak je uvedeno na jeho stránkách, získal 550 000 členů, měl více než 2 miliony unikátních návštěvníků a 60 spolupracujících partnerů. Přesto nezískal dostatečný kapitál. Crosswalk.com měl k 31. prosinci 1999 1 085 878 členů a 16 323 503 průměrně měsíčně shlédnutých stránek. Zatímco iBelieve.com uzavíral spojenectví, Crosswalk.com skupoval sity do svého portfolia, případně vytvářel vše, o co jeho návštěvníci stáli. Navíc se mu vyplatilo, že v když v lednu 2000 vstupoval iBelieve.com na internet, byl zde již Crosswalk.com několik let.