Magazínu ChristNet.eu se podařilo získat vyjádření předsedy vlády Miloše Zemana k "protitemelínským mším". Zeman prohlásil, že biskupové Liška, Radkovský a kardinál Vlk se postavili spolu se Zemanem proti profesoru Skalickému.

Tomáš Zdechovský: Pane předsedo, co tomu říkáte, že před nedávnem proběhla v deníku Právo “kampaň proti Katolické církvi”, když pan proděkan Teologické fakulty /JČU/ prof. Karel Skalický koncelebroval nedělní mši svatou na hranicích pro odpůrce jaderné elektrárny Temelín?

Následovala na to reakce pana ministra Dostála, který prý řekl, že jestli Katolická církev bude podporovat aktivity proti Temelínu, zastaví s ní veškeré jednání o navrácení majetku.

Miloš Zeman: Budu zaprvé konstatovat, že vystoupení pana proděkana Skalického považuji za nepřiměřené. Nepřiměřené proto, že ona mše celebrovaná nebo koncelebrovaná, vyjadřovala podporu nikoliv demonstracím, což je výraz určitého postoje, v tomto případě proti jaderné energetice a to já respektuji, ale podpora blokádám, které se v té době konaly.

A pokud někdo neumí oddělit blokády od demonstrací, je mi ho upřímně líto, protože blokáda hranic je porušení mezinárodních dohod a to jak bilaterálních, tak multibilaterárlních.

O této otázce jsem hovořil jak s panem biskupem Liškou, protože jsme se shodou okolnost sešli v arcibiskupském paláci, tak s panem arcibiskupem Radkovským, tak s panem kardinálem Vlkem.

Neřeknu snad žádné tajemství, když budu konstatovat, že tito činitelé označili jednání, pana proděkana Skalického, jemně řečeno za ne zcela vhodné.

Máte-li vy jiný názor, nežli vysocí církevní představitelé, já váš názor plně respektuji.

Pozn. autora: Pan Radkovský není arcibiskupem. Šlo tedy nejspíše o přeřeknutí.