Je nepřijatelné, že soudní odvolání, které mohlo zachránit siamská dvojčata od jisté smrti, nebylo možné, protože jejich rodiče byli příliš chudí, řekl kardinál, který byl dobře seznámen se situací.

Italský kardinál Ersilio Tonini uvedl, že takovéto události, jako osud Jodie a Mary, siamských dvojčat, která byla se soudním povolením odděleny v Manchestru v Anglii, „jsou větší než my a vykazují nás do ticha“.

Kardinál Tonini, emeritní arcibiskup v Ravenně, sledoval tento případ krok za krokem. V srpnu nabídl rodině hospitalizaci v Dílu svaté Terezie v Ravenně.

„Můžeme diskutovat ad infinitum (donekonečna) o možnosti nechat tyto živé zemřít nebo zachránit jednu a zabít druhou,“ prohlásil kardinál. „Nicméně je zde něco, co není na debatu: právo rodičů reagovat, protože odpovědnost za život a vzdělání a výchovu je v naší civilizaci doménou rodičů."

Minulý čtvrtek mluvčí nemocnice Svaté Máří v Manchesteru oznámila, že tříměsíční Jodie, která byla po 20-hodinové operaci v kritickém, ale stabilizovaném stavu, přežila. Mary po operaci, která ji oddělila od její sestry Jodie, dle očekávání zemřela.

Kardinál Tonini hovoří o "tvrdé lekci, kterou lidé absolvovali v obdobném případě před několika měsíci na Sicílii. Chirurgům byla svěřena důvěra, kteří tvrdili, že operace může a měla by být provedena, aby byl zachráněn život (siamských dvojčat). Po té, co obě dívky zemřeli, jsme zjistili, že zde byla jen 5 % šance (na přežití). Někdo neříkal pravdu. To je důvod, proč se rozhovory pro a proti staly velmi ožehavými. Nicméně zde nesmí být žádné pochybnosti, že odpovědnost je na rodičích."

Dodává: "Je zde jeden aspekt, který nikdo nezmínil: soudcův rozsudek byl motivován faktem, že Mary byla pijavicí druhé dívky. Že jí zneužívala. Slyšeli jsme, že bylo řečeno, že operace byla podstoupena také proto, že mozek jedné z nich byl slabší, méně inteligentní. Což je důvod, který je opravdu nepřijatelný."

Kardinál respektuje rozhodnutí soudu, ale nesdílí ho. Navíc poznamenává, že odvolání se k nejvyšší britské soudní instanci – Sněmovně lordů – bylo pro rodiče příliš drahé.

"Byl jsem ve spojení s diecézí Gozo (do které rodiče patří) a s představiteli vlády maltézských rytířů. Uvědomovali si, že cena byla nepřiměřená. Rodiče museli sami rezignovat. Proto se ptám: je možné, aby v civilizované zemi jako je Velká Británie ti, kteří mají peníze, se mohli odvolat, a zbytek ne? V takovéto kritické záležitosti zjišťujeme, že podmínky chudoby jsou to, co rozhoduje všechno ostatní? To je neakceptovatelné."

Například bývalý chilský diktátor Augustus Pinochet si mohl dovolit odvolat se ke Sněmovně lordů, protože měl velké jmění. Soudní proces ho sice stál miliony liber, ale nakonec se mohl vrátit zpět do Chile a nebyl ve Spojeném království uvězněn. Přitom podle rozsudků nižší instance měl být poslán do vězení.

Tonini činí závěrečné pozorování: "Když se čtou anglické noviny, zjistí se něco, co nebylo mimo Británii zmíněno. Když soud potvrdil rozhodnutí, povolil operaci, ale nenařídil ji. Proto zde byl zcela otevřený prostor pro svobodu svědomí doktorů."

(Zenit, rob)