Je tomu více než půlroku, co vznikla myšlenka několika lidí, založit asociaci internetových novinářů nazvanou iPRESS. Na začátku všeho bylo to, že pokud někdo z i-novinářů chtěl akreditaci na větší akci, nemohl jí dostat. Většina pořadatelů požadovalo průkaz novináře.

Ale postupem času se zjistilo, že je třeba mít nějakou organizaci, která by pomáhala a zastřešovala všechny internetové novináře v naší republice.

Proto se sešlo několik nadšenců, kteří se rozhodli zjistit, zda by o takovou organizaci byl v České republice zájem. Tehdy ohlas překonal veškeré očekávání. Došlo k několika důležitým jednáním, které vedli k založení profesní organizace nazvané iPRESS.

iPRESS se tak stal dlouho očekávanou organizací, která nabízí svým členům materiálovou, informační a poradenskou službu. Každý člen dostane nejen mezinárodní průkaz novináře, ale má možnost si nechat zhotovit pro sebe parkovací kartu do auta, trička, neprůstřelné či plovací vesty a další věci s označením novináře.

Asociace poskytuje pro své členy právní a poradenské služby, je schopna zajistit pomoc svým členům v nebezpečí mimo republiku přes naše konzuláty v zahraničí a jiné služby, které souvisí s prací novináře.

Do budoucna připravuje asociace několik projektů. Například projekt on-line korektora, který by opravoval chyby v článcích . V současnosti také jedná s evropskými profesními organizacemi i-novinářů o možnostech vzájemné spolupráce.

Rozvoj asociace je dán rozvojem internetu. V tomto ohledu nejsou ani křesťanská média pozadu. Proto by iPRESS rád nabídl spolupráci všem křesťanským novinářům (samozřejmě nejen jim) sdružovat se v profesní organizaci, která chce být pro jejich snadnější práci.

Informace: iPRESS (Asociace i-novinářů)
www.ipress.cz