Když mi v uplynulých 48 hodinách přišel pětkrát e-mail, shánějící dárce krve A1B RH neg, považoval jsem jej jen za hoax a klidně mazal. Jak ale stoupala intenzita doručování, nedalo mi to a na Onkologický ústav do Bratislavy jsem zavolal.

Jedna z prvních verzí hoaxu vypadala takto:

> Omlouvame se za tento nevyzadany e-mail, ale vzhledem k jeho obsahu
> a charakteru zpravy se Vam ho odvazujeme poslat.
> Dekujeme za pochopeni
>
>
> > ----- Original Message -----
> > From:
> > Sent: Thursday, December 14, 2000 1:27 PM
> > Subject: FW: Prosba o pomoc!!!!!!!!
> >
> > >
> > > > -----Puvodni zprava-----
> > > > Od: Sabova Viktoria
> > > > Odeslano: 14. prosince 2000 11:11
> > > > Predmet: FW: Prosba o pomoc
> > > > Dulezitost: Vysoka
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >        Poslite to dalej!!!
> > > >
> > > >        Jeden priatel zomiera na onkologii -> potrebuje krv skupiny
> > > >        "A1B RH neg", ktora je vraj zriedkava (1:50). Ak ju niekto ma
a
> > > >        moze darovat, nech zavola na telefonne cislo 07/59378681
> > > >        (Onkologicky ustav, Alexander Gal). Ak nie, skuste poprosit
> > > >        priatelov. Mozno spolu niekoho najdeme. Dakujem za pomoc.

E-mail se pohyboval hodně v křesťanských vodách. Odesílali jej např. z Katolického týdeníku nebo z Junior klubu křesťanských demokratů (odsud zřejmě do Česka přišel).

Co je to hoax? "Hoax je definován jako poplašná zpráva, nutící uživatele, poslat samu sebe všem e-mailovým kontaktům," tvrdí Tomáš Kapler ze společnosti EASTNET. Obsahem hoaxu jsou právě nejrůznější smyšlené krizové situace, které nutí uživatele přeposílat e-mail dalším lidem. Typickým příkladem jsou různé viry "před kterými není ochrany" (např. několik křesťanů mi v září poslalo hoax o viru zlatko.exe, který samozřejmě neexistuje), možnost výher, rychlého zbohatnutí nebo právě záchrany lidského života.

V dřívějších dobách internetu se takovéto předávání zpráv považovalo za normální. Je zaznamenán případ, kdy se díky takovémutu přeposílání zpráv podařilo zachránit lidský život. Jak ale stoupal počet hoaxů, jejichž výrobu považují jejich tvůrci za dělání si srandy, stává se odborná veřejnost k tomuto způsobu informování skeptická.

To nicméně není případem České republiky, kdy se hoax dostane, brán vážně, do agenturního zpravodajství nebo do televize. Raději jsem tedy vše ověřoval.

"Prosbu o pomoc pri hladani krvi a vhodneho darcu som dostala od svojich dobrych priatelov tak, ze povodneho odosielatela, pani Sabovu sama nepoznam a teda neviem ani  mailovy kontakt na nu," říká paní Ferencová, kterou se Magazínu ChristNet.eu podařilo vypátrat. Její jméno bylo uvedené ve třech ze čtyřech e-mailů, které jsem obdržel.

"Zvycajne prosby takehoto charakteru "neforwardujem" dalej, ale tato sa mi zdala naliehavou a kedze tam bol uvedeny aj kontakt na konkretnu nemocnicu, i pravdivou. Poslala som ju svojim priatelom a tito zrejme kontaktovali dalsich v CR. To je asi jedine vysvetlenie, ako sa tato prosba mohla dostat opakovane i k Vam."

Jak dále říká, nechtěla po internetu šířit žádný virus, ale pomoci člověku v nouzi. Příště ale bude při přeposílání e-mailů opatrnější a bude je prověřovat.

Rozhodl jsem se zavolat na Onkologický ústav do Bratislavy.

Když jsem poprosil o spojení s Alexandrem Gálem, řekla mi pracovnice ústavu: "To už není aktuální. Víte, ten člověk zemřel."

Přeposílání e-mailu je tedy již zbytečné. Hoax to ale nebyl.