V boji o Českou televize hraje svoji roli i křesťanství. Jedním ze členů Rady ČT je zaměstnanec Radia Proglas Pavel Kabzan. Odborné filmové a televizní organizace navrhují, aby generálního ředitele ČT volili i zástupci Ekumenické rady církví, nikoli však už ČBK. V Brně slouží jezuitský kostel k promítání vzbouřeneckých Událostí.
 
Pavel Kabzan = Radio Proglas + Rada ČT
Pavel Kabzan pracuje v Radiu Proglas jako regionální redaktor na severní Moravě. Do Rady ČT byl jmenován za KDU-ČSL. Ze zápisu z jednání Rady ČT vyplývá, že hlasoval pro odvolání bývalého generálního ředitele Dušana Chmelíčka. Byl proti návrhu na odvolání ředitele televizního studia Brno Zdeňka Drahoše, který je zodpovědný za skrytou reklamu, kterou brněnské studio vysílalo, a za nevýhodné pronájmy a prapodivně vysoké honoráře.

Hlasování o jmenování nového generálního ředitele je ze zákona tajné, proto není jasné, jak Kabzan hlasoval. Junior klub křesťanských demokratů, který je mládežnickou partnerskou organizací KDU-ČSL, však Kabzana 26. prosince vyzval, aby z Rady ČT odstoupil.  Jak řekla Magazínu ChristNet.eu předsedkyně Junior klubu Jana Adamcová, Kabzan, jehož do Rady ČT nominovali právě lidovci, se má podle Junior klubu vyjádřit k situaci v ČT a "převzít zodpovědnost za to, jak hlasoval". Junior klub předpokládá, že Kabzan nehlasoval proti zvolení Hodače. Kabzan se k této výzvě dodnes veřejně nevyjádřil.

Řediteli Radia Proglas Martinu Holíkovi výše uvedené skutečnosti nevadí. "Zkouším vymyslet, proč by mi to mělo vadit, ale na nic jsem nepřišel," říká Holík. "Problém je natolik komplikovaný, v kauze ČT navíc zástupný, že se neodvažuji rozhodování Rady ČT hodnotit jako prapodivné. Pomalé rozhodování by vadilo, rychlé vadí také. Myslím, že podkladem k rozhodování Rady nebyla jen vypracovaná studie, ale také vzdělání, předchozí zaměstnání, pověst - to jsou rychle zpracovatelné položky. V neposlední řadě tu byl nevyslovený požadavek společnosti jednat rychle. Ten se vymstil. Radou nadšen nejsem, ale snažím se dívat očima z obou stran."

Podle Holíka jsou práce redaktora regionálního studia Proglasu a práce člena Rady mimoběžné.

Problém nevidí ani v případě neodvolání Zdeňka Drahoše: "Pokud nebylo podáno trestní oznámení, pokud nebylo vzneseno obvinění, které je povinen podat každý, kdo by kontrolní zprávu přečetl (a ona by protiprávní kroky popisovala), pak není o čem hovořit."

Vyjádření Pavla Kabzana se nám včera nepovedlo získat. Rada ČT totiž zasedala.

Pořad, věnovaný současné situaci v ČT, vysílá Proglas ve středu 3. ledna v 17.30.
 

ČBK nebude mít na ČT žádný vliv?
16. března 2000 se obrátilo sedm organizací spojených s televizí a filmem na předsedu Stálé komise pro sdělovací prostředky Ivana Langera. V dopise navrhují, aby "...kromě našich profesních a odborových organizací, připravených delegovat jednoho až dva reprezentanty, neměly by ve výčtu těch, kteří navrhnou své zástupce (do Rady ČT - pozn. MChN), chybět zejména takové instituce jako jsou Akademie věd ČR, Ekumenická rada církví, Mezinárodní olympijský výbor, Rada rektorů vysokých škol a pod." O tomto návrhu se začíná v poslední době čím dál tím více hovořit.

Pokud by se tento návrh prosadil, pak by dění v ČT mohli více ovlivňovat protestanti než katolíci. Česká biskupská konference (ČBK) totiž není členem Ekumenické rady církví (ERC). Jako kompromisní návrh by připadala možnost, že by ČBK a ERC jmenovali svého zástupce společně. Vzhledem k potížím s domluvou na správě doméně cirkev.cz se může zdát ale i toto řešení problematické. Navíc by se jistě ozvala ještě Evangelická aliance, která sdružuje další církve.
 

Jezuitský kostel jako kino
Jezuitský kostel v Brně slouží v těchto dnech jako místo, kde mohou diváci sledovat Jihomoravský večerník, případně "vzbouřenecké" Události. Pořady jsou promítány na vnější stěnu kostela z techniky, která je položena na kapotech aut. Místo bylo vybráno hlavně proto, že je hned naproti brněnskému studiu ČT.

Moderátorka Helena Solanská, která uvádí Večerník, řekla Mladé frontě DNES, že na zdi kostela je její obraz hodně veliký.

Vyjádřete se k situaci v České televizi na Diskuzích ChristNet.eu!