Jsme ujišťováni z poslanecké sněmovny, že současnou krizi v České televizi vyřeší nový zákon. Že máme vyčkat a pochopit, že mírně rychlejší aktivita vlády a zákonodárců nás spasí. Děsím se takové demagogie, která redaktorům ČT také začala říkat "vzbouřenci".

Kdo mohl nahlédnout do předloh, už dnes ví, že žádná spása nebude. Jistě bude více možností, větší počet členů rady ČT a ČRo, veřejnost jednání rad. Jistě, že složení rady bude moci ovlivnit svými návrhy také mnoho dalších institucí, dokonce i církevní, ale také politické strany, které nakonec kontrolují svou volbou výsledek.

Tedy souhrnem, pokud se nebudou naši zákonodárci chovat mravněji - tj. nebudou mít větší cit pro obsah zákona, poměry se nemění. A stejně tak jimi jmenovaní radní. Tajemství není v nových zákonech, ale v lidech.

Z jiného soudku: Zákoník práce určil od začátku nového roku nesmlouvavé nařízení (jistě dobře myšlené), že se pracovník musí po maximálně 4,5 hodinách zastavit a vybrat si půl hodiny odpočinku.

V úřadě, kde je pracovní doba v úředních dnech delší, si musí pracovník vybrat pauzu  třeba tak: začal-li  pracovat v sedm hodin ráno, musí označit svůj doklad o pracovní době přesně o půl dvanácté. Pak pracuje od poledne do půl páté a od pěti musí dopracovat půl hodinu do půl šesté. To už mohl být doma…  Zákon tedy nemyslí za člověka, myslí pro člověka, který chce přemýšlet.

Jako by se nikdo nepoučil ze starých biblických dějin. Starý zákon se musel nahradit Novým zákonem. V době Starého zákona žili nejenom farizeové, křiví lidé, ale také ti, kterým stálo za to jít proto všeobecnému mravu a státní moci. Poslední prorok Jan Křtitel, který se stavěl mocipánům, je příkladem za všechny.

V Novém zákoně žilo dost lidí docela farizejsky a v církevních dějinách známe neskutečné nemravnosti novozákonních lidí. Křesťané nejsou už jenom z titulu lepší lidé. Nový zákon nic neřeší, protože se nedá používat jako mrtvý předpis.

Kdo zná bibli, slyšel už alespoň jednou, že přesnější název pro obě části bible je Stará smlouva a Nová smlouva.  A smlouva předpokládá partnery, dohovor, osobní kontakt. Proto se mluví o duchu zákona, kterého když mezi námi nebude, nebude nového nic.

Autor je kazatelem Církve bratrské v Náchodě a kazatelem pověřeným Církví bratrskou pro kontakt s médii

Poznámka redakce: Toto je rubrika Areopag, kde se na způsob athénského Areopagu (viz Sk 17,19-22) volně, svobodně a slušně diskutuje na různá témata dotýkající se křesťanství. Redakce poskytuje prostor všem stranám a k příspěvkům se nijak nevyjadřuje. Články vyjadřují jen názor jejich autorů. Věříme, že i takto pomůžeme českému křesťanství.

Vyjádřete se k situaci v České televizi na Diskuzích ChristNet.eu!