Americký president G. W. Bush, odhodlaný chránit „každou osobu v každém fázi a období života“ včera podle agentury AP sdělil, že v krátké době přistoupí k omezení federálních příspěvků mezinárodním skupinám zaměřeným na plánování rodičovství, které podporují či propagují potraty.

Podle očekávání vydal v této věci Bush jedno z prvních nařízení nastupující administrativy ve stejný den, kdy odpůrci potratů organizovali svůj každoroční pochod k Nejvyššímu soudu v hlavním městě USA

Aktivistka podporující právo na interrupce Kate Michelman v Bushově rozhodnutí vidí další krok proti tzv. reprodukčním právům ze strany presidenta, který do významných vládních křesel nominoval přesvědčené stoupence pro-life. Na potvrzení Senátem čekají ministr spravedlnosti, bývalý senátor John Ashcroft a ministr zdravotnictví Tommy Thompson, někdejší guvernér státu Wisconsin.

Ve Spojených státech nyní zákon zakazuje podporovat vládními prostředky jakékoliv interrupce v cizině. Poslední dva republikánští presidenti Reagan a Bush Sr. rozšířili zákaz i na pomoc mezinárodním skupinám, které podporují potraty vlastními penězi—ať už vykonávají chirurgické zákroky, uvádějí ve svém poradenství potrat jako jednu z metod plánovaného rodičovství, nebo u zahraničních vlád lobují za opatření k umožnění či usnadnění přístupu k potratům. Tento postup bývá označován jako politika z Mexiko City, protože právě na populační konferenci v roce 1984 v tomto městě ji Reagan oznámil.

Bývalý president Clinton politiku svých předchůdců odvolal dva dny po nástupu do úřadu v roce 1994. Bush Jr. jednal stejně rychle k obnovení linie Reagna a svého otce.

Pro-life hnutí krok nového presidenta odcenilo. „Znamená to, že americká vláda nadále nebude užívat peníze daňových poplatníků k podpoře pokusů o legalizaci potratů v zemích Latinské Ameriky, Afriky a v muslimském světě, kde lidé potraty silně odmítají a věří v ochranu nenarozených dětí,“ konstatoval Douglas Johnson ředitel pro legislativu Národního výboru pro právo na život.

(Zenit)