Žalmem 36 se inspirovala Hudební skupina Církve bratrské Klatovy při vybírání názvu své nahrávky; ta se nakonec jmenuje U Tebe je pramen žití. Hynek Bošek, jeden z členů skupiny, kolekci představuje: “Před nedávnem jsme natočili patnácti oblíbených písní, které zpíváme v našem sboru CB v Klatovech. Nejsme žádní profesionálové a ani nahrávky nejsou bez chyb, ale chceme se těmito písněmi podělit o radost a naději, kterou máme v Bohu, s ostatními.” Album obsahuje mimo jiné dvě písničky převzaté od skupiny Pramínek (MedArt).

Pěvecký sbor Jas II. (dříve Jas), který loni oslavil své třicáté narozeniny, stále hledá vydavatele pro své nové album Slova. Skupina vznikla v roce 1970 jako česko-slovenský pěvecký sbor mládeže Bratrské jednoty baptistů. S rozpadem federace v roce 1993 došlo také k rozdělení souboru na českou a slovenskou část. Česká skupina pokračuje pod názvem Jas II., pod kterým vydala dosud alba Andělský jásot (1995) a Dík za Golgotu/On je skutečně vzkříšený (1999). Soubor v současné době hledá a zve do svých řad další mladé zpěváky. Podmínky jsou podle internetových stránek Jasu II. dvě: “Být obráceným křesťanem a umět zpívat.”

Folková skupina Okamžik z Uherského Hradiště natočila album s názvem Tajemství. Jde o patnáct písniček inspirovaných jednotlivými tajemstvími modlitby růžence.

Do roku 2001 vstoupila křesťanská hudební scéna ochuzená minimálně o dvě nadějné formace: Během roku 2000 zanikla skupina Bez iluze a také svérázná kapela X.E.T. z Benešova. Obě kapely se ještě v loňském roce společně objevily na kompilaci Hlavu vzhůru. Pavel Križovenský (ex-Bez iluze) se nedávno v pozici flétnisty podílel na vzniku druhé demonahrávky skupiny NOI, která dostala název Ai confini della selva oscura (Na hranicích temného hvozdu).

Lednové číslo časopisu Folk & country přineslo dvoustránkový rozhovor se skupinou Svítání, která loni vyhrála Krtečka na festivalu Zahrada. Kapelník Jirka Fadrný se v rozhovoru vyjadřuje k problematice některých křesťanských kapel: “Všichni v současné sestavě jsme se v kostelech setkali s tím, čemu říkáme žertem scholastická hudba. Tedy hudba kostelních schol, která nám někdy vyráží kopřivku. Dva kluci, z nichž jeden hraje na kytaru, do kterých je zamilovaných deset holek, které stojí za nimi a zpívají “tak nějak”. Pro ně jako pro partu to je třeba fajn, ale muzikantsky vzato...”

Hudební vydavatelství Globus vydalo album s nahrávkami Svatopluka Karáska z let 1977–90. Jmenuje se Rány zní a známého písničkáře a evangelického faráře představuje v té nejsyrovější poloze. Jednotlivé nahrávky byly pořízeny často při náhodných vystoupeních, kdy zpěvák ani netušil, že jej někdo nahrává. Karáska v některých skladbách doprovázejí další postavy českého undergroundu a exilové kultury, například Charlie Soukup, Londýn nebo Dáša Vokatá.

V pátek 5. ledna zemřel po dlouhé a těžké nemoci Mejla Hlavsa, zakladatel a zpěvák skupiny The Plastic People Of The Universe. Tato legendární undergroundová kapela měla zvláštně v 70. letech blízko ke křesťanství (v Encyklopedii jazzu a moderní populární hudby z roku 1990 se v souvislosti s ní mluví dokonce o “radikálním katolictví”). Dokladem je zvláště album Pašijové hry velikonoční s velmi osobitým zpracováním příběhu o Kristově umučení. Mejla Hlavsa by se 6. března dožil 50 let.