Návod jak svěřit osobní informace při sčítání lidu státu, který nechá vytunelovat každou druhou banku, je vedený poslancema, kteří v parlamentě spí nebo si povídají jako malý děti ve škole, ministrama, kteří nejsou schopní odpovědět přímo na žádnou otázku a s presidentem, který má ruce jak opilý vrtule.

A samozřejmě s vědomím, že patnáctiletý hacker se dostane jako nic do počítačů Pentagonu a k adresám všech světových potentátů od Sorose a Gatese až po Clintona a Arafata. Ani prst z nosu si vyndat nemusí.

§ 1. Nemusíte psát pravdu. Copak se nikdy nikdo nespletl při vyplňování dotazníku? Američani ani neumějí udělat díru do papírů vedle jména. Nedokážu si představit, kdyby měli, nedej Bože, vlastnoručně napsat někam křížek či dokonce číslo. Jak se po vás může chtít něco, co je komplikovanější, než zvládnou Američani?

§ 2. Četli jste profesora Parkinsona? Dotazník se vyplní chybně, kus se nepošle vůbec, papír se umolousá (kolečko od hrníčku s kávou je minimum, od půllitru pak znakem vlastenectví), počet mobilních telefonu se napíše do jiné kolonky, pak se udělá šipka, do ještě jiné, která se vzápětí přeškrtne. Napíše se tam i číslo telefonu, ale s několika chybama a jedna číslice musí chybět či přebývat.

§ 3. Do kolonky televize se napíše, že jste zásadně proti televizi, že televize ohlupuje. Do aut se napíše, že si ho chcete koupit nebo že chcete prodat to, co máte. Do počtu děti se nenapíše nic. Popřípadě muži napíšou "kdo ví". Ženy žádají upřesnění, je-li třeba psát i potraty a chtějí ujištění, že se manžel nic nedozví.

§ 4. Značka ledničky se napíše do mikrovlné trouby.

§ 5. Kolik jste vystřídali sexuálních partnerů se napíše, že jste nevěděli, že to máte počítat. Sexuální orientace je, že rádi souložíte po vypití šampanského. Že to je primá, ať si to taky vyzkoušejí.

§ 6. Náboženství se napíše, že jsme husité, Žižka je jednička a až přijedou papeženci se Zikmundem, tou liškou ryšavou, tak dostanou cepem po kebuli...

§ 7. Do vzdělání se napíše "jak to myslíte". A tři otazníky.

§ 8. Dotazník se doplní otázkama, jestli se má psát datum, jestli číslama nebo slovy.

§ 9. Jméno se napíše tak, že není úplně čitelný. Kdo si dá záležet, se splete a pak to všechno obtáhne, takže jsou písmena nečitelná. Podpis musí být s mnoha kudrdlinkama a použití vícebarevných tužek je víc než vhodné. A to nejen v podpisu, ale pro celý dotazník.

§ 10. Chyba v rodném čísle je vhodná. Dotazník je lepší poslat až den po posledním termínu. Známka není potřebná.

§ 11. Samozřejmě, že se můžou dělat kombinace. Kupříkladu do sexuální orientace lze napsat římský katolík. Počet telefonu se může napsat Trabant diesel na špalkách.

§ 12. Internet se napíše, že jste to hledali ve slovníku cizích slov. A není to tam. Jestli to můžou vysvětlit.

§ 13. Vše se doplní snaživým tvrzením, ať vás neváhají zkontaktovat, protože si vážně nejste jistý, jestli jste to vyplnili dobře. Že nejste blbý, ale bylo to fakt náročný, zabralo vám to dvě odpoledne. Ať vás určitě zkontaktujou, protože chápete, jak to je důležitý a že se bojíte, že skončíte ve vězení znásilňovaný nějakejma uchylama, protože se dneska zavírá kdekdo.

§ 14. Můžete připojit fotokopii fotky amerického herce s tím, že to jste vy. Bílá místa na krajích dotazníku jsou na to, abyste tam napsali vaše názory na politiky.

§ 15. Jestliže se ozvou, tak se jim napřed napíše o vysvětlení jejich dopisu. Když se ozvou znova, tak se jim pošle dopis, že už se jim byla poslána odpověď na jejich dopis číslo (a chyba v referencí). Když napíšou, že to nedoslali, tak se jim napíše, ať se ještě podívají. Když napíšou, že to tam doopravdy nemají, tak se odepíše znova, co byla původní otázka. Pak jak to mysleli. A potom, že tohle jste už ale odpovídali v tom původním dopise.

Toto poselsvi rozešlete do 15 minut deseti přátelům dobře vůle a třem nepřátelům dobře vůle a pak se vám splní jedno přání.

S pozdravem
Mír všem přátelům z Mírova
Váš Lama Dalai (Havlův kamarád)

Zaslala Věra Suchánková

Všechny naše články týkající se sčítání lidu najdete na adrese christnet.eu/scitani2001.