Evropská lidové strana (ELP) je nejsilnější stranou Evropského parlamentu (EP), byť se kvůli tomu spojuje s mnohými nepříliš křesťanskými stranami. V Česku je propojena s KDU-ČSL, US a ODS.

Evropskou lidovou stranu zastupuje v Evropském parlaměntě tzv. frakce. Protože se za účelem získání většiny pospojovávala s dalšími frakcemi, je její současný oficiální název trochu delší: Frakce Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů) a Evropských demokratů. V současné době 233 členů. V Evropském parlamentě přitom zasedá 626 poslanců.

Frakce byla založena již 23. července 1953 a sdružuje všechny strany, které byly zvoleny do Evropského parlamentu a zároveň jsou členy Evropské lidové strany nebo koaličními partnery. Nejmladší poslankyní je Pia-Noora Kauppi z Finska, které je 26 let. V době svého zvolení do EP jí bylo 24 let.

Ve frakci jsou nejvíce zastoupeni Němci (53 poslanců), následováni Brity (37), Italy (34), Španěly (28) a Francouzi (21). Každý poslanec má přidělenou delegace a výbory, ve kterých pracuje.

ELP má 23 členských stran, které se hlásí k jejím hodnotám a působí na území Evropské unie. Zde nastává problém. Mezi jednu z nejsilnějších členských stran totiž patří italská populistická Forza Italia. Tu řídí mediální magnát Silvio Berlusconi. Dalším problémem jsou lehce fašistické strany.

Na lednovém kongresu ELP se proto v kuloárech hovořilo o tom, zda-li by tyto strany neměly být z ELP vyloučeny. Pragmatická politika tomu ale asi nedovolí.

Přidruženými členy ELP jsou za Česko KDU-ČSL a Unie Svobody. Zároveň se však v rámci ELP pohybuje organizace Evropských demokratických studentů (European Democratic Students), která sdružuje konzervativní mládežnické organizace v rámci Evropy. Jejím členem jsou třeba čeští Mladí konzervativci, kteří jsou považováni za "pionýry" ODS. V rámci ELP si Mladí konzervativci dobře rozumí např. s bavorskou velmi pravicovou CSU.

Naopak ne tak konzervativní mládežnické organizace působí v rámci Mladých Evropské lidové strany (Youth of the European People s Party). Za Českou republiku v ní je Junior klub křesťanských demokratů, mládežnická organizace KDU-ČSL.