Čtyřicetidenní doba postní se už přelomila do druhé půle. Na pokání je ještě čas, i necelé tři týdny se dají využít k modlitbě a rozjímání. Rozjímat však lze nejenom v kostelním tichu.

Vrcholící dobu postní využije Divadlo Husa na provázku k obnovené premiéře hry Komedie o umučení a slavném vzkříšení pána a spasitele našeho Ježíše Krista . Ve Svatém týdnu, 11. a 12. dubna, odehraje inscenaci lidových pašijových her z Podkrkonoší. Zkrácený záznam pašijových her odvysílá v pondělí 16. dubna také stanice Vltava .

Inscenaci lidových pašijových her z XVII. století připravil pro brněnské Mahenovo divadlo Jan Kopecký. V té době šlo o největší počin této scény, i když jen velmi krátký. Po několika reprízách byla hra stažena kvůli svému náboženskému obsahu. Přesto sklidila velký ohlas, jezdily na ni celé zájezdy zbožných věřících.

Dosud největší realizovaná inscenace je to i pro divadlo Husa na provázku. Vystupuje zde asi 60 účinkujících včetně dívčího sboru a orchestru. Divadlo v této inscenaci navazuje na provedení z roku 1965 v několika rovinách.

Současná režisérka představení Eva Tálská tehdy asistovala režiséru Evženu Sokolovskému, někdejší řadový čert Jiří Pecha dnes hraje hlavního čerta Demona a Ladislav Lakomý, kdysi odsouzený Ježíš, teď sám odsuzuje jako Pilát Pontský. Jen dramaturg zůstal stejný – Bořivoj Srba.

Namísto původní hudby skladatele Jana Nováka zazní kompozice Miloše Štědroně v zajímavém nástrojovém obsazení – smyčcový kvartet, trubka a trombón. Lépe tak vynikne jeho snaha vystihnout barokní naivitu hry. Hudba je důležitou součástí představení, vždyť sbor Dcer Sionských celou hru doprovází a komentuje a několikrát aktivně vstupuje přímo do děje.

I přes mnoho komediálních prvků a vedlejší zápletky Komedie o umučení a slavném vzkříšení pána a spasitele našeho Ježíše Krista nijak nesnižuje poselství velikonočního příběhu. Právě naopak. Dává nám možnost podívat se na mnohokrát slyšené pašijové události z jiného pohledu. Třeba pak prožijete Velikonoce mnohem opravdověji, než dříve.