Folková skupina Jarret z Liberce (držitel diváckého Krtečka z festivalu Zahrada 96) natočila ve spolupráci s herci Naivního divadla Liberec pašijovou hru dle vzoru z 18. století. “Je to krásný text a neméně krásné písničky,” popisuje projekt basista Marek Štulír. Na duben skupina Jarret plánuje mimo jiné společný koncert se Slávkem Janouškem v Rychnově u Jablonce nad Nisou (27. dubna).

Sedm let po debutu Židovské svátky v písních (Rosa 1994) vzniklo nové album pražského souboru Chesed. Jmenuje se jednoduše Židovské písně a vydala je brněnská firma Indies. Nahrávka pochází ve skutečnosti už z roku 1999 a obsahuje opět písně k jednotlivým židovským svátkům, dále oslavné hebrejské modlitby a také několik skladeb v jazyce jidiš.

Vydavatelství Indies bude mít svou scénu na letošním finále festivalu Zahrada v Náměšti na Hané (konkrétně v pátek 6. července). Vedle písničkářky Radúzy, Majerových brzdových tabulek nebo kytaristy Michala Hromka by zde mělo vystoupit duo sester Steinových a také písničkář Karel Vepřek, který pracuje  v Redakci náboženského života Českého rozhlasu. (Tomu mimochodem Indies nabídli vydání prvního oficiálního alba.)

Novou podobu svých internetových stránek spustila v březnu pražská skupina Bezefšeho. Nyní se můžete dozvědět vše především ze zákulisí této kapely, která má v repertoáru především svěží úpravy spirituálů (ale také leccos jiného). Bezefšeho letos vyhráli divácké hlasování pražského předkola festivalu Zahrada. Odměnou je možnost natočení jedné písně ve studiu Michala Braxatorise.

V březnu finišovaly přípravy s napětím očekávaného nového alba Jiřího Pavlici a jeho hosta, Jihoafričana Dizu Plaatjiese. Na desce se podílela jak skupina Hradišťan, tak Pavlicův nový soubor. Ten se jmenuje Talant a velkou roli v něm hraje také Josef Fojta, jeden z motorů projektů Střípky a Anima Una. Nové album Jiřího Pavlici vychází na začátku dubna a jmenuje se Mys Dobré naděje.

Vedení Radia Proglas pozvalo skupinu Paprsky na tradiční pouť Proglasu na Svatý Hostýn. Pouť se koná 27. května a Paprsky by měly svou hudbou a zpěvem doprovázet dopolední mši svatou. Součástí odpoledního programu bude také recitál této skupiny. Pouť Radia Proglas se letos koná už pošesté. Každoročně se jí účastní několik tisíc poutníků/posluchačů.

Písničkářka Eva Henychová koncertovala v březnu doslova po celé republice: mihla se na Karlovarsku, na Vysočině i v bezprostředním okolí Brna (v Telnici). V dubnu se naše nejaktivnější folková zpěvačka chystá mimo jiné do jižních a středních Čech. Ovšem těšit se můžete především na letošní podzim, kdy by Eva Henychová měla koncertovat s doprovodem rockové kapely.