Po roce 1989 došlo ke snaze navázat ve spolkové tradici na období před rokem 1948. V předúnorovém Československu existovalo velké množství nejrůznějších spolků a organizací, které více či méně utvářely volný čas lidí. Jednou z takovýchto organizací byl i Orel. Spolek, který byl založen už v roce 1909 a věnoval se především sportu a kultuře. Mnoho lidí z křesťanského prostředí považovalo obnovu této organizace za kříšení mrtvoly, za pokus o oživování myšlenky, která už dnes nemá, co říct. Dnes mnozí z nich uznávají, že se zmýlili.

Ano, je pravda, že převážnou většinu členů Orla tvořili v době po roce 1989 pamětníci a bývalí členové, je pravda, že mnohde se nepodařilo na tradici navázat. Přesto dnes deset let po revoluci tato organizace žije, má 14 000 převážně mladých členů a úspěšně rozvíjí své aktivity. Často jsem se jako velmi mladý a tradicí nezatížený místostarosta této organizace sám sebe ptal, jak je to možné, že Orel takto přežil a funguje dál. Myslím, že odpověď je průzračně jednoduchá. Pohyb a mládí prostě patří k sobě. I věřící lidé mají potřebu společně sportovat a setkávat se. Někomu může vadit vstup do organizace i některé povinnosti spjaté s členstvím. Toto vše však na druhou stranu umožňuje zase více nabízet.

A jak žije Orel dnes? Nejde nám v žádném případě o sport na vrcholové úrovni, o mistrovské tituly, medaile a úspěchy. Sport - to je především možnost, jak efektivně a aktivně využít volný čas mládeže, to je možnost setkání a zážitku společenství. Orel pořádá ročně až třicet ústředních a daleko větší množství místních nebo oblastních akcí v oblasti sportu, kultury i práce s mládeží a umožňuje tak setkání lidem z celé České republiky.

Orel je také členem mezinárodní federace křesťanských sportovních organizací, která sdružuje spolky z 10 evropských a dvou afrických zemí. Toto členství umožňuje účast našich zástupců na mezinárodních mistrovstvích nebo třeba na letních táborech FICEP.

Nejrozšířenějšími sporty jsou dnes malá kopaná, stolní tenis, volejbal a poslední dobou také florbal. Věnujeme se ale i atletice, běhu, házené, jízdě na horských kolech plavání nebo třeba tanci. Kromě toho Orel pořádá každoročně v srpnu velkou pouť na Svatém Hostýně, letní tábory pro mládež i divadelní a pěvecká setkání. Nezbytnou součástí činnosti a jednou z priorit je vzdělávání členů, ať už v oblasti sportovní, kulturní nebo pro práci s mládeží.

Možná i vy chcete sportovat, ale nevíte, jak začít, nebo byste rádi změřili své síly s dalšími soupeři. Možná i vy si myslíte, že pravidelný a organizovaný sport je lepší pro vaše děti než televize, alkohol nebo drogy. Možná právě pro vás je zde Orel.

Internetová stránka Orla (zatím ve výstavbě) - www.orel.cz

Autor je místostarostou Orla