Ve Vatikánu se v pondělí sešli kardinálové na čtyřdenní konzistoři. Konzistoř zasedá v Apoštolském paláci nedaleko Sixtinské kaple, kde nejvyšší církevní hodnostáři volí papeže, a připomíná tak trochu detektivní román, kdy se hlavní postavy na závěr sejdou v jedné místnosti a v duchu si kladou otázku: "Který z nás to je?" O diskrétním hledání papežova nástupce píše International Herald Tribune.

Jak se uvádí v článku, který vydala ČTK, konzistoř považují vatikánští pozorovatelé za jakési předkonkláve. Jde o jedinečnou příležitost, kdy se kardinálové mohou blíže seznámit a vyměnit si poznatky o kandidátech na nejvyšší církevní úřad.

"Pokaždé, když jeden z nich vstane, aby promluvil, ostatní kardinálové se ptají: Jakým papežem by asi byl?", říká americký jezuita Thomas Reese, autor knihy Vatikán - Politika a organizace katolické církve.

Spekulace o tom, kdo jednoho dne zaujme místo Jana Pavla II., který minulý pátek oslavil 81 let, jsou obvyklým tématem nejen mezi novináři už několik roků.

Současná konzistoř poprvé od roku 1994 svádí dohromady všech 134 kardinálů mladších 80 let, kteří volí papeže. V únoru jmenoval papež 44 nových kardinálů, čímž se jejich celkový počet zvýšil na 183. Jde o největší a nejvíce různorodé shromáždění kardinálů v historii.

List International Herald Tribune vyslovuje domněnku, že tichý souboj mezi uchazeči o papežské křeslo probíhá už několik roků.

Například vatikánský státní sekretář kardinál Angelo Sodano (73) je považován za jednoho z kandidátů na papeže. Je známý jako výkonný úředník, ale pastorační činnosti se příliš nevěnuje. V březnu si přesto našel chvíli ve svém náročném programu, aby požehnal římským řidičům a jejich automobilům v kostele Santa Francesca.

Papež Jan Pavel II., jehož 23leté působení v úřadě je nejdelší za posledních 100 let, zanechal svou nesmazatelnou pečeť v církvi i ve shromáždění kardinálů. Kromě 11 kardinálů totiž jmenoval všechny ostatní velké volitele ve 134členném konkláve.

Dále list International Herald Tribune připomíná, že papež jan Pavel II. tvrdě vystupoval proti teologům, kteří nedodržovali náboženskou linii, a vydal směrnice o sociálních záležitostech, například o kontrole porodnosti nebo svěcení ženských kněží.

Většina jím vybraných kardinálů sdílí jeho názory. Ostatní ale poukazují na to, že zde existuje prostor pro diskusi, což nechává dveře otevřené pro umírněného kandidáta, který by vyhovoval liberálům a nepřekážel konzervativcům.

Pokračování zítra