Zřejmě delší dobu usilovali lidé spojení s hnutím, které dříve neslo jméno Církev sjednocení, o to aby získali pozornost a zájem někdejšího arcibiskupa Emmanuela Milinga . Proč a jak docílili toho, aby jedenasedmdesátiletý muž, který podle prohlášení Vatikánu "nemůže být nadále pokládán za katolického biskupa", stanul se 43letou jihokorejskou zdravotnictví spolu s šesti desítkami dalších páru při hromadném svatebním obřadu v New Yorku před reverendem Moonem není zatím zcela jasné.Dohady panují jak o tom, co moonisté s africkým prelátem zamýšlí podnikat dále, jak velký trumf pro ně představuje a v neposlední řadě i o tom, do jaké míry Milingo svá poslední rozhodnutí činí se zcela jasnou myslí a plným vědomím důsledků svého počínání.

Poslední otázka patří patrně mezi ty, které nyní posuzují zejména příslušní činitelé ve Vatikánu s ohledem na to, že již zmíněné prohlášení hovoří také o "příslušných kanonických sankcích", které mají být padlému prelátovi "brzy sděleny a poté zveřejněny". Důkladné posouzení dostupných informací o mentálním stavu Milinga může mít vliv především na to, k jakým trestům (a jakým odůvodněním ) církevní autorita sáhne. Do publikace případných rozhodnutí zůstává otázkou, zda je týdenní prodleva důsledkem snah o doručení již učiněného rozhodnutí, nebo či jde skutečně spíše o dosud neuzavřené vyšetřování.

Exoricista římské diecéze P. Gabriele Amorth a Milingův případ poskytl k případu rozhovor agentuře Zenit z nějž vybíráme. "Když si proberete poslední léta jeho života, uvidíte, že se moonisté nelítostně snažili ulovit. Známe dokonce i lidi, kteří ho unesli a vymyli mu mozek. Je to především jedna italská rodina, která s ním zmizela ve Spojených státech," řekl Amorth s tím, že se k jeho příteli snažilo velmi pečlivě a promyšleně proniknout mnoho lidí. "Nechal se chytit…Dostali se k němu v době, kdy byl pokleslý a v depresi…oslabený mnoha útoky na svou osobu. Neuvědomil si, že je kořistí, o kterou usilují už dlouho. Kousek po kousku se jim ho tak podařilo získat," dodal exorcita s tím, že bude těžké, získat Milinga zpět, zejména proto, že se k němu bude těžké dostat.

Přesto Armoth konstatoval, že zpráva o Milingově sňatku pro něj byla naprostým překvapením. "Především proto, že právě on, arcibiskup, exorcista, a člověk s charismatem uzdravování dokázal padnout do takové pasti. Něco takové lze vysvětlit jen vymytím mozku. Znal jsem ho mnoho let. Měl skutečně charisma uzdravování a především byl vynikajícím kazatelem vymítajícím démony," řekl římský exorcita Zenitu.

Byl to právě způsob, jímž Milingo své modlitby za uzdravení a hromadné exorcismy provozoval a organizoval, co již nejméně od poloviny osmdesátých let kolem jeho osoby vyvolávalo kontroverze. V roce 1983 musel resignovat na svůj metropolitní stolec v Lusace a přesídlit do Říma, kde mu byla svěřena funce v papežské komisi pro pastorační péči o migranty a kočovníky. Protože i v Itálii pokračoval ve svých aktivitách zakázali mu zejména papežský vikář pro římskou diecézi kardinál Ruini a milánský arcibiskup Carlo Martini konat tyto akce v kostelích jejich diecézí. Ještě více bývá citována (a to i snovateli všemožných konspiračních teorií a šiřiteli protikatolických pomluv) řeč , kterou v roce 1996 pronesl k účastníkům kongeresu pořádaného Fatimským centrem v němž ostře napadl některé církevní hodnostáře,že buď brání exorcistům v jejich práci neo jsou sami satanisté (či zednáři). Dlužno podotknout, že Fatimské centrum bylo spolu s Vatikánem a zambijskými katolickými biskupy první, kdo se k Milingovu sňatku vyjádřilo a odsoudilo .jeho počínání.

Je velkým a smutným paradoxem, když porovnáme slova P. Amortha i zmíněnou Milingovu řeč se úvahou ředitele italského Výzkumného centra nových náboženství Massima Introvigneho o motivaci Moonova hnutí k "získání" Milinga v článku v deníku Avennire, který opět cituje agentra Zenit. Introvigne soudí, že Moon velmi důrazně a cílevědomě usiloval o Milinga, aby jeho sekta mohla více proniknout do Afriky. Podle experta si Moonovo finanční a mediální impérium vede dobře, ale po náboženské stránce moonisté upadají a tak potřebovali nějaký nový impuls. "Ubývá mu přívrženců a už není tolik v médiích. Při této stagnaci viděl Moon v Milingovi jedinečnou příležitost opět proniknout do pozornosti médií," napsal Introvigne.

Každý, kdo podle něj Milinga v posledních letech sledoval si musel všimnout, že se čím dál víc blíží k americkým protestantským premileniaristům. "Ti předpovídali odnesení vyvolených na nebesa a poté apokalyptické události, zjevení Antikrista a tisíc let pozemské vlády Ježíše a věřících," dodal. Podle Introvigneho je tato theologie doprovázena "znevážením celibátu" a má evangelikální pozadí velmi charakteristické pro USA a Moonovo hnutí. Introvigne dokonce našel "prvky velice blízké Moonovým promluvám pro vnitřní kruh hnutí" v prohlášení jehož autorem má Milingo být a které moonisté publikovali v souvislosti s obřadem 27. května.

Italský znalec rovněž upozornil, že v souvislosti s Moonvým hnutím již nelze mluvit o Církvi sjednocení, protože ta již prakticky neexistuje. Měla být rozpuštěna v roce 1994 poté co Moon prohlásil, že završila svůj čtyřicetiletý cyklus existence. Místo dní dnes působí dvě organizace: Federace rodin pro světový mír a sjednocení, k níž patří všichni, kdo se právě hlásí k Moonovým kulturním cílům a neopouštějí přitom své dosavadní náboženství (sem je citovaným prohlášením řazen Milingo) a Církev rodin pro sjednocení, k níž patří ti, kdo skutečně považují Moona za mesiáše.

Introvigne je spíše skeptický k možnosti, že by se Moonovi mohlo podařit výrazněji posílit pozice v Africe díky mediálnímu úspěchu s Milingem "Náboženství je v této oblasti sice horoucí záležitost a Milingo bude nepochybně využit k šíření hnutí, ale jsem zvědav, jakých výsledků může dosáhnout," poznamenal Introvigne s tím, že Moonovi se nejspíše přihodí to, co ho potkávalo dosud tedy, že si získá určitou sympatii a přízeň některých politiků, pro něž on a jeho média představují pravicovou názorovou platformu, ale tím se jeho zisky prakticky vyčerpají.

Podívejte se na fotografie z Milingovy svatby

Přečtěte si o Milingově svatbě

Přečtěte si o pozadí celé události