V minulých článcích o křesťanské zahraniční hudbě jsem nejednou zmínil kapely Mimicry a Jocara z Ružomberka. Obě založili členové místního pěveckého sboru (“spevokolu”) Juventus. Další soubor, který vzešel z Juventusu, se jmenuje Kéfas. Jeho repertoár je rockový, pro pěvecký sbor “nepoužitelný”. Tuto a další informace o skupině Kéfas najdete na www.kefas.sk.

Igor a Monika Baarovi jsou manželé z bratislavského předměstí, mimořádně aktivní v hudební oblasti. V jejich B&B Studiu vznikla kazeta Lamačské chvaly, výběr skladeb čtyř křesťanských kapel Pod jednou strechou, Baarovi sami hrají v jazzrockové skupině Nynot a nyní přicházejí s novým, komerčněji zaměřeným projektem Siclay. Toto seskupení tvoří právě manželé Baarovi (Monika – zpěv; Igor – programování), dále Bronislav Dobrota (ex-OBD) – kytary a Christian Provital – producent. První singl I’ve Gotta See/Get Away se už dostal do rotací bratislavského FunRadia.

Úspěchy v komerčních rádiích má i “keltský” soubor Heaven’s Shore, složený z křesťanských muzikantů z Anglie a Slovenska. Zatímco v bratislavském studiu Lux vrcholí práce na debutovém albu této kapely (dokončené by mělo být v polovině července), rádio Rock FM si Heaven’s Shore pozvalo na hodinový pořad s živým hraním ve studiu.

Námestovo na Oravské přehradě bude od 18. července hostit další ročník jedné z největších akcí slovenské křesťanské hudby – festival Verím Pane. Maratón koncertů, ale také odborných seminářům, sportovních akcí nebo duchovních chvilek potrvá pět dní.

Spoustu dalších zajímavých informací o slovenské křesťanské hudbě najdete na www.gospel.sk.

Autor je hudedbním redaktorem Radia Proglas