Na úvod této kapitoly, kterou věnujeme analýze regionálního zpravodajství vybraných katolických médií, si shrňme známá fakta (viz článek Rozdělení podle regionů ). Největší relativní počet katolíků je v rámci České republiky na jihu Moravy. Souvislý pruh vysoké religiozity se však táhne od Klatovska až po Vsetínsko ­ zasahuje tedy většinu jižní poloviny našeho území. Naopak sever je méně religiózní (s výjimkou okresu Opava), přičemž oblast nejnižšího počtu věřících je v severních a severozápadních Čechách.

Porovnejme nyní, jakým způsobem se významná katolická média věnují jednotlivým regionům.1 Srovnávat budu situaci v Katolickém týdeníku, Světle, Mezinárodním Reportu a AD a v samostatné kapitole se zmíníme také o Radiu Proglas.2 Ani jedno z těchto médií nemá regionální mutace. Katolický týdeník a Radio Proglas však mají regionální redakce (Katolický týdeník má vedle hlavní pražské také brněnskou redakci, Radio Proglas má hlavní redakci v Brně a "regionální studia" v Olomouci, Praze, Ostravě a Hradci Králové.)

U každého média se budeme snažit pracovat postupně se dvěma analytickými jednotkami: v prvním případě půjde o zprávu (ať už s titulkem, nebo bez titulku); v případě druhém o anonci na akci, tedy o čtenářský/posluchačský servis.


(1)Výrazem region zde opět myslím obecně oblast. Konkrétně budu nejčastěji pracovat s okresy.
(2) Vzhledem k tomu, že v době vzniku této práce již nebyly k dispozici záznamy vysílání Radia Proglas za sledované období (červen až listopad 1999), nelze výsledky dosažené analýzou této stanice komparovat s výsledky analýzy čtyř tištěných médií. Samostatná poznámka o Radiu Proglas bude mít tedy spíše informativní a nikoli komparativní charakter.

Pozn.:Tento článek je částí diplomové práce obhájené na Fakultě sociálních studií MU.