1 „Buďte připraveni“ (Lk 12,40). – Těmito slovy zahájil Sv. Otec JP II. svou úvahu před polední modlitbou Anděl Páně v Castel Gandolfu a pokračoval – Kristův příkaz, o kterém důrazně mluví dnešní evangelium, je velmi výmluvný, zvláště vzpomeneme-li si na svatou Terezii Benediktu od Kříže, civilním jménem Editu Steinovou, spolupatronku Evropy, kterou jsme v liturgii vzpomínali před několika dny. Zemřela spolu se svojí sestrou Růženou a mnoha dalšími v plynových komorách v Osvětimi 9. srpna 1942.

Kéž by mohla vzpomínka jejího krajního činu lásky pomoci dnešnímu lidstvu pochopit stále více důležitost a hodnotu života a důstojnost lidského bytí.

2. Vidíme násilným způsobem pošlapaný život a důstojnost lidské osoby právě ve Svaté Zemi, se kterou byla duchovně úzce spojena svatá Terezie Benedikta od Kříže.

Mnohokrát, i v uplynulých dnech, jsem pozvedl hlas s naléhavou prosbou o mír v této trpící zemi, v naději, že uvidím řetěz spojených lidských rukou konečně odzbrojených. Ovšem opak je pravdou, stále vidíme obrazy zoufalství, zmařených životů, zmrzačených lidí, trpících rodin. Toto rozpoutání neslýchané brutality se zdá ještě větší, nakolik se stává iluzorní domoci se řešení problémů spravedlnosti a soužití í mezi národy násilím.

3. Modleme se, aby na přímluvu svaté Terezie Benedikty od Kříže, odpovědným politikům a vojenským velitelům znepřátelených stran nechyběla dobrá vůle. Kéž by před Bohem a dějinami pochopili, že je nutné odložit zbraně. Kéž by uvažovali o budoucnosti jim svěřených lidí; té budoucnosti, která nemůže být nenávistí, ale bratrství; ne konfrontace, ale spolupráce.

Maria, Matko lidstva a Královno pokoje, kéž bys vymohla pro Svatou zemi a pro celý svět bratrství, vzájemný respekt a mír – končil Sv. Otec JP II. svou úvahu před polední modlitbou Anděl Páně.

A po společné modlitbě Otče náš sv. Otec všem udělil své apoštolské požehnání Za poskytnutí překladu děkujeme české redakci vatikánského rozhlasu.