Dlouho očekávané třetí album Střípků je na světě! Kolekce Abba Otče vznikla ve spolupráci s komorním sborem Anima Una a s komorním orchestrem pod vedením Tomáše Hanuse. Album obsahuje mimo jiné hymny světových setkání mládeže z Čenstochové, Paříže a Říma, hymnu evropského setkání mladých z Loreta, rytmické písně z křesťanských zpěvníků a také poprvé v historii Střípků skladbu nazpívanou v angličtině (Jesus Christ).

Střípky album představily na slavnostním koncertě na Svatém Kopečku u Olomouce v sobotu 15. září. Fotografie z koncertu a další informace o albu najdete na adrese http://www.telepace.cz/stripky3.htm.

Novou tváří na české hudební scéně je vokální čtveřice Voco. Tvoří je Michal Hromčík a Kosťa Matyáštík (ex-Ucho) a manželé David a Veronika Němečkovi (jinak známí z bluegrassového Drivu). Voco svým způsobem navazuje na kariéru Ucha, skupiny úspěšné v 80. letech na Portě. Repertoár tvoří písně s duchovními texty (gospely, spirituály), zpívané a capella. Texty jsou v angličtině a češtině. Ve středu 29. srpna Voco absolvovalo 45minutový koncert ve studiu Radia Proglas.

V září bylo dokončeno první album Sester Steinových, dvojice rodných sester, o nichž se v poslední době často mluví. Na stránce vydavatelství Indies, které nahrávku vydává, je duo charakterizováno těmito slovy: “Dvojice nonkonformních písničkářek, jejichž autorské písně jsou osobitým vyjádřením ženského pohledu na svět. Jednoduché, leč neobvyklé hudební postupy podporují přidrzlou poetiku jejich textů.” Album s názvem Lilie polní vyjde 12. října.

Své cédéčko si vydala také Schola Drahotuše (okres Přerov). Nahrávka se jmenuje Tajemství duše a obsahuje – což je u schol vzácné – téměř výhradně autorské skladby členek souboru, jmenovitě Báry Uřinovské a Hely Strnadlové. V jednom případě jde o zhudebněnou báseň P. Jana Kroupy, bývalého faráře v Náměšti na Hané.

Druhý oficiální nosič bluegrassové skupiny Reliéf obsahuje opět skladby v angličtině, a to jak písně převzaté, tak původní tvorbu Zdeňka Bureše. Velkou část bezejmenného alba tvoří písně s duchovními texty. Nové album kapely, která je čerstvým držitelem titulu Vokální skupina roku podle České bluegrassové asociace, vyšlo na značce Good Day Records.

Ihned po skončení festivalu Mohelnický dostavník, na kterém získala cenu poroty, zavítala skupiny Cymbelín do studia, aby začala nahrávat své druhé album. To by mělo na značce Indies Records vyjít v říjnu.

V brněnském studiu Trans World Radia natočila své sólové album Jana Peřtová. Nahrávka má název Jen v Tebe důvěru mám a obsahuje modlitby a další písně o Bohu, většinou v rockovém rytmu. Vedle autorských skladeb obsahuje nahrávka úpravu moravské lidové písně Zahrada Boží a zhudebněný Žalm 116.

Hned několik nových alb připravuje na předvánoční trh křesťanské vydavatelství Rosa. Už vyšla kolekce Zpíváme si písničku 4, kterou si Ztracená kapela současně připomíná dvacáté výročí od svého vzniku. Dále vychází třetí album skupiny ŠalMíJá s názvem Stánek Hospodina a dlouho avízované první album Petra Pololáníka Předjaří.

Autor je hudební redaktor Radia Proglas