Tímto článkem chci upozornit na jev, který se v naší společnosti začíná pozvolna veřejně projevovat - je jím protikřesťanská nálada. Někomu se snad může zdát hysterické hovořit o protikřesťanské kampani v České republice, v zemi, kde je podle zákonů svoboda vyznání.

Mám ale k tomu důvody a také důkazy. Věřící sice mohou vyznávat svou víru, kterou jim oficiálně nikdo nebere, ale na druhou stranu jsou zesměšňováni a je proti nim útočeno při sebemenší příležitosti.

Určité kruhy – anarchisté, levicoví aktivisté, aktivní ateisté a liberálové (neboli anarcho-liberálové, tzn. ti co liberální myšlení pouze předstírají a jejich skutečným cílem je za všech okolností a všemi prostředky destabilizovat společnost) útočí zejména proti Římskokatolické církvi a vzhledem k tomu, že jde o kruhy ateistické a v některých případech až militantně ateistické, útočí i proti víře jako takové, proti Bibli, jdou proti Bohu a Kristu a snaží se věřící zesměšnit a tím pádem od víry odradit.

Těmto kruhům, které na svou stranu strhávají i mnoho dalších ateistů, vadí na katolické církvi především její tradiční negativní postoj k otázce potratů, registrovanému partnerství osob stejného pohlaví a konzumnímu způsobu života. Tyto postoje katolické církve a také její konservatismus, to jsou hlavní příčiny, proč tyto kruhy bojují proti Římskokatolické církvi, jejím věřícím (tzn. nositelům těchto myšlenek) a dalším křesťanským církvím, ale také proti křesťanství samotnému, tj. bojují proti zjevené pravdě.

Ke svým výpadům přitom používají různé způsoby. V době nedávné jim k tomu posloužil případ faráře v Uherském Brodě. Pro ty co neznají tento případ, široce přetřásaný v mediích, sdělím pár informací.

V prosinci minulého roku přinesla media zprávu, že farář Král z Uherského Brodu měl připomínky k záměru pořádat dětský karneval – tzv. slet čertů, kde mělo být pohromadě najednou třináct stovek (!) malých dětí převlečených za čerty. Tato akce se měla navíc stát největším shromáždění čertů a měla být zapsána do Guinessovy knihy rekordů.

Farář při své kritice akce argumentoval tím, že čert je symbol zla a sdělil, že množství dětí převlečených za čerty muže mít na dětskou psychiku neblahý vliv. Pan farář si přitom nepřál zrušení sletu, ale pouze žádal, aby se sletu účastnili nejen děti v maskách čertů, ale i v maskách andělů a Mikulášů, tak jak to činí tradice. Určité kruhy si totiž nedokáží připustit, že by kněz mohl na veřejnosti vyjádřit svůj názor.

Tento farářův dobře míněný čin však byl okamžitě medii napaden a farář odviněn z demagogie. Lokální problém, mimochodem na první pohled zcela hloupý, který neměl žádný dopad na veřejnost a nepřekročil by za normálních okolností nikdy práh Uherského Brodu, byl lovci senzací okamžitě vrhnut na stránky tisku.

Pan farář byl označen za demagoga, fanatika a toho, kdo chce dětem brát zábavu a hry. Z těchto kritických postřehů medií však vznikl protikatolický a zároveň i protikřesťanský útok. Čin faráře Krále se stal záminkou k útoku na katolickou církev, která byla okamžitě napadána a zesměšňována. Bylo jí vytýkáno, že věří v absolutní dobro - Boha a absolutní zlo – ďábla. Nejrozsáhlejší diskuse na toto téma přitom proběhly na Internetu, kde jsou nejlepší podmínky pro okamžité předávání informací.

Nejhorší příklad útoku v souvislosti s tzv. kausou faráře z Uherského Brodu jsem zaznamenal na jednom z nejvíce navštěvovaných internetových deníků, na deníku Neviditelný pes. Zde v době adventní, 14. prosince 2001, vyšel článek podepsaný zkratkou JITA, nazvaný Katolický diktát v Uherském Brodě.

Tento článek zaznamenal během několika dnů (co byl na titulní straně) přibližně 4.800 přístupů a 470 příspěvků v diskusním fóru. Velká část názorů v diskusi je přitom   protikřesťansky zaměřená. Článek naleznete zde: http://pes.internet.cz/clanky/2001/12/17867_0_0_0.html . Na tento článek jsem napsal kritický text, zveřejněný 22. prosince 2001. Naleznete ho zde: http://pes.internet.cz/clanky/2001/12/18055_0_0_0.html .

V nedávné době jsme byli svědky hned několika mediálních útoků na křesťanské církve v České republice, zejména na Internetu, kde je obrovský názorový pluralismus. Nyní zde nehovořím o textech kritických, které se konstruktivní kritikou vyjadřují k otázkám církví, ale narážím zde na vysloveně útočné a urážlivé projevy, útočící na podstatu náboženského života.

Nenávistné protikatolické a protikřesťanské texty bývají většinou dílem již zmíněných tzv. anarcho-liberálně-levicových kruhů. Tyto kruhy a militantní ateisté využívají skutečnosti, že Česká republika patří k nejateističtějším zemím, jelikož má jen třetinu obyvatel věřících a chtějí tento počet věřících ještě snížit. Jejich cílem je vnést do celé společnosti toleranci ke zlu, neúctu k čistému životu a prodchnout ji anarchií, ale i ateismem.

Tím berou lidem Boha, naději a spásu. Jedná se tedy o boj o duše. Věřící, kteří svou víru žijí a věří v Nebe a v Peklo, věří že Ježíš je Syn Boží a že Maria zůstala po porodu pannou, jsou většinou okamžitě zesměšňováni, prohlášeni za pomatence a je jim dokonce i navrhována psychiatrická léčba. To všechno jen proto, že tito křesťané věří tomu čemu věří.

Toto zesměšňování má velký účinek, neboť slabší věřící, aby nebyli odmítnuti svým okolím, se při veřejném dotázání na svou víru ke křesťanství raději nepřihlásí a víru zapřou, a to ze strachu, aby se neztrapnili. Mnohdy i víru opouštějí, neboť podlehnou svému ateistickému okolí, které je přesvědčuje o vědeckém pohledu na svět a o neexistenci Boha.

Zároveň všichni ti co tápají a hledají duchovní hodnoty nechtějí křesťanství přijmout, jelikož je zavádějící připojit se ke skupině, na níž se vedou útoky a která je zesměšňována. Tito lidé tak mají obavu, aby oni sami nebyli zesměšněni. Na toto téma byl i jeden příspěvek od účastníka diskusního fóra k mému článku, který zní:

Kdyz dite veri, ze ma v noci pod posteli bubaky, usmivame se. Bubaci prece nejsou, je to jen dite, ono zmoudri a pochopi. Kdyz nekdo veri na pritomnost mimozemstanu zde na Zemi, opet se usmivame.

Je to pomatenec, nikdo nikdy zadneho mimozemstana nevidel, nelze to dokazat, proste tady nejsou. Ale kdyz nekdo veri, ze pred 2000 lety jakysi Kristus se narodil matce panne, po svem ukrizovani vstal z mrtvych, kdesi na Nebesich (no dneska uz tomu neveri snad ani duchovni) nebo proste nekde mimo Zemekouli existuje Buh, ktery vsechno vi a vsechno ridi ... to je normalni? Podle me to je setrvacnost demagogie vymyslene pred temi 2000 lety.


Případ kolem faráře z Uherského Brodu a jeho přetřásání na Neviditelném psu ukazuji v tomto článku jen jako modelový, jako upozornění, kam až mohou některé skupiny nebo jednotlivci zajít. Podobné výpady proti církvím a věřícím byly v nedávné době časté a každý si jistě na některý z nich vzpomene. Základní postavy křesťanství – Ježíš, Marie a Josef byly např. nedávno zesměšňovány i na divadelních jevištích. Tímto textem chci pouze nenásilně upozornit, že křesťané mohou očekávat další podobné útoky a proto je nutné nenechat se zastrašit a nepropadnout beznaději.

Je také důležité, aby jednotlivé křesťanské církve spolu spolupracovaly a nenechaly se roztrhnout a rozhádat právě od těchto kruhů, které ze řevnivosti křesťanských církví vlastně žijí a využívají toho ke svému prospěchu, neboť jakmile se vypořádají s katolíky, přejdou do útoku proti evangelíkům, které vlastně využívaly k útokům proti katolíkům. Je proto potřeba:

1)      držet při sobě,

2)      nenechat se zastrašit anarcho-liberálně-levicovými živly a ateisty a nenechat si vzít víru vlivem posměšných útoků,

3)      reagovat na útoky, aby byl slyšet náš hlas, a to formou klidnou, slušnou a věcnou, nenechat se strhnout vyzývavými projevy našich nepřátel k odplatě, ale modlit se za své nepřátele.