Jednu z největších kauz předlistopadového komunistického režimu po sedmitýdenní pauze opět řešil Obvodní soud pro Prahu 6. O praktikách StB během akce Asanace vypovídal teolog a signatář Charty 77 Milan Balabán. Na lavici obžalovaných usedl bývalý komunistický ministr vnitra Jaromír Obzina a jeho čtyři podřízení. Zodpovídají se ze šikanování disidentů během akce Asanace.

Informuje o tom iDnes.

Balabán, profesor teologie a religionisty na Univerzitě Karlově, patřil mezi disidenty, které komunistická moc zařadila do akce Asanace. Akce měla lidi nepohodlné režimu donutit, aby si podali žádost o vystěhování.

Balabán uvedl, že na něj StB vyvíjela psychologický nátlak, kterým ho sice nedonutila k opuštění republiky, podle něj ale v roce 1987 vedl k rozpadu jeho manželství. Za nejhorší zážitek označil, jak se jednou v noci příslušníci StB nečekaně objevili v jejich ložnici.

"Bylo to jako zlý sen. Najednou jsme byli probuzeni a mé ženě vyložili, že jsem v podstatě protistátní živel, že mě nemohou sice zatknout, ale že je to výstraha. Poté zmizeli. My jsme byli tak zchromlí strachem, že jsme nesledovali, kterým otvorem odcházejí," uvedl Balabán. Jeho manželka podle něj po této příhodě pochopila, že soužití s chartistou bude velmi obtížné, a tak se nechala raději rozvést.

Teolog uvedl, že StB ho často podrobovala mnohahodinovým výslechům a zadržovala ho na dva až čtyři dny. Dodal, že při jednom z nich ho policisté asi na hodinu zamkli do plechové skříně.

Balabán se za komunistického režimu živil manuální prací, například jako čistič kanálů a záchodů. V domě své bývalé ženy v Praze 6 pořádal za teologické a filozofické semináře pro mládež, která se nemohla dostat na střední a vysokou školu.

Před soudem již vypovídal i biskup Václav Malý.