Přečtěte si první část příběhu

V prosinci 2000 obdržela společnost Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž, s.r.o výpověď z pronajímaných prostor v Kroměříži, podle stanoviska Olomouckého arcibiskupství, z důvodu neplacení nájemného. Podle Grmolce to byl ale dopředu připravený komplot.

Ředitel Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Ing. Dvořáček, jako statutární zástupce majitele pronajatých prostor, předložil, jak uvádí Olomoucké arcibiskupství, výpis čtvrtletních splátek nájemného za poslední dva roky. Z tohoto má výplývat, že z 8 čtvrtletních splátek nezaplatila společnost ani jednu splátku v termínu.

Socha spravedlnosti

Foto: Corbis

Jaroslav Grmolec souhlasí s tím, že platební morálka nebyla zrovna jejich silná stránka. Problémy s neplacením začaly po zvýšení nájemného. Vždy se to ale mělo řešit "sousedským vztahem". Nechodily tedy upomínky, ale přišel Dvořáček a připoměl, že by se mělo zaplatit nájemné.

Důkazy komplotu vidí Grmolec v následující skutečnosti:  Graubner měl již na podzim roku 2000 podepsat nájemní smlouvu na prostory, ve kterých sídlily AVS. Na valné hromadě Arcibiskupských vinných sklepů Kroměříž (AVS) 28. listopadu 2000 se nikdo o ničem neznínil. Jaké však pro ně bylo překvapení, když  1. prosince dostali AVS z prostor Arcibiskupského zámku a zahrad  tříměsíční výpověď k 28. 2. 2001. Podle Olomouckého arcibiskupství to bylo i proto, že poslední splátka nájemného nebyla rovněž splacena.

Arcibiskupství olomoucké tvrdí, že jako nepodnikatelský subjekt reagovalo na situaci navázáním kontaktů s jiným subjektem znalým výroby vína, aby výroba mešního vína mohla pokračovat. V té době totiž neměl být v ČR jiný subjekt, který by mešní víno s pověřením a pod dohledem církve vyráběl. Arcibiskupství olomoucké založilo společnost Arcibiskupské sklepy Kroměříž, s.r.o., ve které má po zkušenostech z doby minulé majoritní podíl. Současně jedná o vystoupení ze společnosti Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž, s.r.o.
 
Olomoucké arcibiskupství viní Jaroslava Grmolce z toho, že i proti vůli Arcibiskupství olomouckého odvezl celou zásobu vína. "To je to nejhorší, co může být," reaguje Grmolec. "Měl jsem příkaz vyklidit sklep včetně uskladněných zásob." Tento příkaz, který má k dispozici, chce předložit ČBK.

Grmolec vysvětluje, že musí hájit majetek celých AVS, včetně podílu Olomouckého arcibiskupství. Proto, aby mohl dbát na majetek v hodnotě několika milionů korun, převezl jej celý do Hovoran.

Arcibiskupství olomoucké píše ve svém stanovisku, že v současné době žádný přehled ani vliv na nakládání se svým majetkem. Stále je ale podilníkem AVS.

Podle arcibiskupství Grmolec ukončil vyjednávání podáním žaloby o vyloučení Arcibiskupství olomouckého ze společnosti a nemá zájem se mimosoudně dohodnout.
Grmolec Magazínu ChristNet.eu sdělil, že byl ochoten se mimosoudně vyrovnat do podání žalob Nyní to "musí vyřešit právníci. Ale i tak se nebráním mimosoudnímu vyrovnání. Teď to ale bude těžší," komentuje nově vzniklou situaci.

Arcibiskupství olomoucké v souladu s ochranou svého majetku podalo rovněž žalobu ke Krajskému soudu v Brně a oznámení o skutečnostech, nasvědčujících tomu, že J. Grmolec neoprávněnou výplatou nájemného spáchal trestný čin. AVS podává žalobu ke Krajskému soudu v Brně, kde žádá, aby soud zakázal nově založené společnosti používat ve svém názvu adjektivum "arcibiskupské". Soud podle Olomouckého arcibiskupství nařizuje změnu pořadí slov v názvu (z důvodu priority, tj. dříve provedeného zápisu), nezakazuje však používat slovo "arcibiskupské"

Obě strany se odvolali k vyšší instanci, čímž rozsudek dosud nenabyl právní moci.
 
Arcibiskupství se domnívá, že spor dvou obchodních společností mění J. Grmolec v útok na osobu olomouckého arcibiskupa J. Graubnera, jehož pověst se snaží poškodit. Tato skutečnost má vyplývat z faktu, že jde o kampaň namířenou proti někomu, kdo není skutečným spoluvlastníkem v obchodní společnosti. Jan Graubner je "pouze" statutárním představitelem arcibiskupství.
 
V roce 1999, tehdejší ekonom Arcibiskupství olomouckého Ing. Jiří Bureš rušil nepoužívaný účet Arcibiskupských vinných sklepů v Kroměříži, s.r.o., z něhož si banka strhávala každoročně poplatky za vedení účtu. Ekonom dál příkaz ke zrušení účtu k podpisu arcibiskupovi. Arcibiskup prý nemohl poznat, že podepisuje příkaz pro jiný subjekt, protože i Arcibiskupství olomoucké má účet u téže banky a podepisování příkazů k bezhotovostním převodům je běžnou součástí denní agendy.
 
Arcibiskup Graubner se k odpovědnosti v této věci přihlásil. Arcibiskupství však dodává, že je však třeba připomenout pochybení pracovníků banky, kteří vyřizovali příkaz, podepsaný osobou, která k tomuto účtu nemá podpisový vzor a odpovědnost ekonoma arcibiskupství, který dokument arcibiskupovi k podpisu připravil. Částka 15.800 Kč byla, jak uvádí arcibiskupství, při zjištění tohoto nedostatku ihned převedena na účet AVS Kroměříž, s.r.o.

Další soudní přelíčení bude 11. dubna na Krajském soudě v Brně.

Přečtěte si první část příběhu

Stanovisku Olomouckého arcibiskupství (na situ Tiskové střediska ČBK)

Související články a zprávy:

Jak vidí kauzu AVS Olomoucké arcibiskupství a jak Jaroslav Grmolec I.
Ad: Co se mi nelíbilo na jednání arcibiskupa Graubnera
Co se mi nelíbilo na jednání arcibiskupa Graubnera
Celý: Graubnerův list je lživý a zbabělý
Právní rozbor některých aspektů kauzy vinnařských sklepů
Z bílého, černé!
Kněží prý schvalovali Grmolcův postup proti arcibiskupovi Graubnerovi
Arcibiskup Graubner odmítá obvinění z podvodu, kněží mají číst věřícím dopis
Arcibiskup Graubner ke kauze vinných sklepů
Graubner čelí obvinění z vytunelování vinařské firmy

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?