Naše matka církev nám dává mnoho možností, jak najít dobré přátele a třeba i vysněného prince či princeznu. Ne, klid, nevrčte na mě, myslím to vážně a všechno se pokusím vysvětlit.

První místem, kde se mohou mladí věřící setkat, je prostranství před kostelem, a to po mši. Má to své výhody, domácí prostředí, možnost pozvání na kafe, ale asi tu moc nepotkáte někoho z jiné farnosti. Tím ovšem nechci říct, že z chlapečka, který vám vytrvale ničil bábovičky, se nemůže stát váš vyvolený. Znáte se od dětství, rodiče by asi taky byli tolerantnější… Jenže moc exotika to není.

Pak tu máme „spolča“ všeho druhu. Zde je výběr potencionálního partnera poněkud větší, ale přesto ne ideální. Stane se, že během probírání nějakého tématu vám najednou přijdou názory toho človíčka v kapsáčích zajímavé nebo naopak postřehy té sladké dívenky jsou pro vás provokativní a rozhodně si ji nechcete pustit z dohledu. Jak na to? Po skončení programu se dá docela dobře navázat kontakt nebo nabídnout doprovod…

Avšak podle mne nejlepší místo k seznámení jsou nejrůznější setkání mládeže. Obrovské množství lidí, prostor, možnost úniku do „soukromí“, ale také značná anonymita, což může a nemusí být výhodou. Většina těchto akcí začíná už během dopoledne, vyjma vyloženě nočních programů. Pokusím se vytvořit modelovou situaci.

Přijíždíte na setkání, často už během cesty poznáte, kdo má pro dnešek stejný cíl jako vy. Jste na místě, obvykle se onálepkujete svým jménem nebo přezdívkou, opět šance k potřesení rukou s novými lidmi - a od toho není daleko k rozhovoru, zatím spíše nervóznímu, protože všichni očekáváte, co se bude dít. Přeskočím dopoledním program, na mši se moc komunikovat nedá. Oběd, sice se dají polít džíny guláškem, ale to asi není to pravé ořechové. Gentleman by mohl podat chléb, přinést pití… dívenka se mile usměje a hned se dáte do řeči.

Rozhovor a úsměv, to je základ. Nevadí, že máš rovnátka nebo zlatý zub jako památku na sjíždění divoké vody. Jsi přece jedinečná osobnost, která má v sobě jistě mnoho zajímavého, ne? Ale no tak, pokud chceš stále zůstat šedivým opuštěným myšátkem, tak na seznamování zapomeň a vrať se k mamince. Narovnej se, zhluboka nadechni a zkus to. Když to nevyjde? Tak máš kolem sebe spoustu jiných příležitostí.

Líně se nám překulilo odpoledne a setmělo se. Některá setkání mládeže, pokud neprobíhají přímo v noci, se do ní aspoň protáhnou. Což je ta ideální doba k hledání partnera na tanec, procházku, rozhovor… Jen, se prosím nesnažte hledat s cílem, že dnes objevíte lásku na celý život nebo, že prostě už musíte najít svůj protějšek, jinak se umoříte žalem. To je z vás pak cítit jak ruská voňavka. Bůh má rád náhody, tak jen netlačit na pilu a usmívat se :-) Hele, jak to jde.

Jen mám malé varování: moc nepít. Ono se pak z vašich ladných pohybů stanou poněkud vrávoravé a ani vy moc nevoníte. Navíc alkohol, tráva a jiné drogy sebou přinášejí další riziko. Budete vláčnější a povolnější a od toho není daleko k různým ranním šokům. Pardon, vy jste přece slušná křesťanská mládež, tak na tenhle odstaveček zapomeňte.

Asi bych měla své rady shrnout. Je to snadné. Snažit se být co nejvíc v klidu, nechat věci plynout a hlavně usmívat se. :-)

Související články:

Jak se seznámit na křesťanské akci
E-mail v rubrice Seznámení I.
E-mail v rubrice Seznámení II.