I když je zima, u maminky je dobře. Tohle staré moudro se nově potvrdilo. Aktivisté Hnutí Pro život ČR pod omlazeným vedením jsou stále výraznějšími partnery  svědomí české společnosti. Jejich posledním úspěchem byl také Pochod pro život, který se konal v Praze 23. 3. 2002.

Pořadatelé se nedali odradit loňskou mediální skandalizací, vyvolanou provokacemi anarcho-trockistických bojůvek, a odvedli perfektní výkon, který byl milým překvapením pro všechny zúčastněné. Přesto, že počasí pochodu příliš nepřálo, sluníčko svítilo ve tvářích bezmála tisícovky mladých i starších, dětí i rodičů, studentů, duchovních a řeholníků, kteří si vykračovali pražskou pěší zónou s transparenty Stop kultu smrti, Češi pro život, Svědomí nelze zabít a Potrat všechno změní.

Již dva dny před pochodem brněnský biskup Vojtěch Cikrle sloužil přímluvnou mši sv. za úctu k počatému životu v brněnské katedrále sv. Petra. Konání pochodu podpořil biskup královéhradecký Dominik Duka, biskup litoměřický Josef Koukl, biskup ostravsko-opavský František Lobkowicz a řeckokatolický biskup (apoštolský exarcha) Ivan Ljavinec. A samozřejmě také už tradiční účastník Pochodu pro život - nestárnoucí arcibiskup Karel Otčenášek.

Ten nejen prošel celou trasu pochodu až k soše sv. Václava, ale před jeho začátkem vedl a spolu s deseti dalšími duchovními koncelebroval bohoslužbu v Chrámu Panny Marie před Týnem, která byla přímo přenášena Radiem Proglas. Zde otec arcibiskup m.j. vyslovil myšlenku odsouzení zla interrupcí formou publikace, v níž by své názory na tuto problematiku vyjádřily prominentní osobnosti veřejného života.

Zastánci potratů na Václavském náměstí V samotném průběhu pochodu se ukázalo, že loňský pevný postoj ochránců života přinesl své ovoce. Požehnání jistě přinesla i modlitba růžence, který se účastnici modlili v druhé části průvodu pod vedením plzeňského převora dominikánů. Provokatéři z řad feministického hnutí a ultralevicové organizace REVO se nestačili divit. Jejich kabaretní převleky a snahy ironizovat papeže Jana Pavla II. zůstaly bez odezvy. Klidní a připravení účastníci pochodu je lhostejně míjeli, doprovodní policisté provokatéry bez větších potíží odkláněli z trasy pochodu. Na policii museli být předvedeni jen tři anarchisté, z toho jedna dvacetiletá dívka, která se odmítla legitimovat a dvaadvacetiletá žena, obviněná z útoku na veřejného činitele.

Korunou poklidného rázu letošního pochodu bylo jeho vyvrcholení na Václavském náměstí. Pod sochou sv. Václava zněly křesťanské písně v podání skupiny Paprsky, které hřejivými tóny a slovy za pár minut vypudily anarchisty i s jejich "právem na bezplatné interrupce". A třebaže se snesl krátký příval ledového deště, dobrou náladu přítomných potvrdila i vystoupení poslanců Jiřího Karase z KDU-ČSL, Marka Bendy z ODS, předsedkyně Unie katolických žen Markéty Koronthályové i několika vedoucích a klientek azylových domů pro matky v tísni. V závěru setkání lidé zazpívali Svatováclavský chorál a na paměť obětí potratové genocidy položili květiny na plátno s nápisem "Chtěli jsme vás pohladit". Tichou tečkou za pochodem bylo vypuštění stovek bílých balónků - symbolů duší desetitisíců dětí, které se nesměly narodit… Propluly okolo sousoší svatých, pohoupaly se nad střechou i kopulí Národního muzea a zmizely v březnovém nebi.

Fotoreportáž k Pochodu pro život 2002 je k dispozici na serveru prolife.cz