Ačkoliv zástupci Medjugorje neustále tvrdí poněkud omletou písničku, že na Medjugorje je potřeba se dívat jen jako na vesnici, zjevení a vizionáře (a ne do jednoho balíku házet všechny, kteří Medjugorje projdou – viz Ludevit Rupčič: Medjugorje – brána nebeská a počátek lepšího světa ), silné finanční vazby na různé kroužky a větve v USA se prostě nedají přehlédnout.

Vždyť si stačí položit jednoduchou otázku: Kdo platí cesty vizionářů do USA a Austrálie? Oni sami pravděpodobně ne. A přitom oněch cest není málo. Stačí se podívat do knihy sestry Emmanuel: Medjugorje: Dny války (Karmelitánské nakl., 1998), kde se dočteme, že i v době války v Jugoslávii vizionáři byli neustále na cestách a v zahraničí a v rodné vesnici se zdržovali spíše sporadicky.

O určitých finančních vlivech mezi skupinkami v USA a v Medjugorje si budeme povídat příště. Dnes se spíše zaměříme na jedinou megalomanskou věc – respektive film. Ano, z peněz poutníků byl financován nákladný hollywoodský velkofilm Gospa (Gospa je chorvatské pojmenování pro Pannu Marii). Že nešlo o žádnou levnou záležitost, o tom svědčí i obsazení slavných herců Martina Sheena, Michaela Yorka a Morgan Fairchildové do hlavních rolí.

Film vznikl v roce 1995 v americko-kanadsko-chorvatské produkci (světová premiéra v Chicagu, USA, dne 6. 10. 1995) a konzultantem kameramana byl dokonce náš Miroslav Ondříček! Rozpočet činil 4,7 milionů dolarů (cca 170 milionů korun – pro srovnání, nejdražší český film Tmavomodrý svět stál 230 milionů korun, běžný český film stojí 30 milionů, nejlevnější americké filmy se točí za zhruba stejnou částku – 1 milion dolarů) a film vydělal 0,6 milionů dolarů. Za chorvatskou stranu je sice uveden Jadran Film, ale většinový podíl je kanadsko-americký. Že obě produkční společnosti Marian Film a Wayne Film vznikly jen pro natočení tohoto filmu, o tom svědčí, že do té doby ani od té doby se již na žádném filmu nepodílely. Stejně tak distribuční společnost The Penland Company distribuovala za dobu své existence jen tento jediný snímek.

Ale tak budiž, dejme tomu, že si prostě věřící sáhli hluboko do kapes a natočili hollywoodský doják (viz níže), pokud o tom vůbec věděli, jak jsou jejich peníze použity, problémy nastávají, pokud děj filmu konfrontujeme se skutečností. O kom byste řekli, že takový film Gospa bude? Pravděpodobně o Panně Marii, která se zjevuje dětem ve věku 16-18 let (pouze jeden z nich má 10 let). Hlavním hrdinou tohoto filmu je však bývalý františkánský kněz Jozo Zovko.

Po úvodu, v němž se dozvíme, že se v roce 1981 na kopci nad Medjugorje zjevila „dětem“ Panna Marie a že do doby natočení filmu tato místa navštívilo na 20 milionů poutníků, se film odvrátí od jakéhokoliv duchovna a soustředí se na fanatické úsilí komunistického režimu, který chce odradit poutníky a potrestat kněze za neposlušnost. Statečný kněz Jozo Zovko (v podání Martina Sheena) však hrdě čelí komunistickému režimu, za což je mučen a zatčen. Závěrečná scéna se odehrává u velkého soudního dvoru (což je americká záliba v soudních přích), kde hnusácký soudce (baští obložený chleba během přelíčení) odsoudí Joza Zovka navzdory vzletné řeči statečného obhájce (Michael York). V úplném závěru filmu se pak dozvíme, že za Titova režimu (kde v době natáčení filmu byl Titův režim?!) zemřelo více než 600 chorvatských kněží.

O zjeveních Gospy se dozvíte jen jakoby bokem – nevidíme ji, ale vidíme modré nebe, bílé obláčky a zářící tváře „dětí“-vizionářů a hudebním doprovodem je zvonkohra. Nejasně se dozvíme, že Gospa chce, abychom se modlili za mír a půst.

Nemá smysl rozebírat film z filmařského hlediska, protože je velmi špatný – herecky, dialogy, režií. Jde jednoznačně o náboženský a politický produkt, kde jsou jasně rozdělené role – my, zastánci Medjugorje, jsme ti hodní, oni, komunisté, ti zlí. Sám o sobě vykazuje spoustu nelogičností – v jedné scéně navštíví obhájce kněze v jeho cele. Zovko je zničený, nemocný, chvěje se horečkou. Hned v další scéně však kypí zdravím. Vládní představitelé se chovají náležitě k potřebnému vyznění filmu pitomě – asi jako zlí hoši v amerických akčních filmech, kdy si říkáte – a proč on třeba nevyskočil z okna? Samotná zjevení jsou spíše zbožná než v extázi, vesničané pějí své Ave Maria, aniž by otevřeli ústa apod.

Nedosti na tom – i historické události jsou ve firmu, mírně řečeno, pokroucené. Vzpomeňme, že film režiséra Jakova Sedlara vznikl v roce 1995. Přitom se nikde ve filmu nedozvíte, že v té době se již dva rozdílné římsko-katolické tribunály, jeden podřízený místnímu biskupovi, druhý biskupské jugoslávské konferenci, vyjádřily nijak vstřícně vůči zjevením v Medjugorje. Podle Christian Research Journal z roku 1986 jsou zjevení falešná. Mezinárodní skupina, spadající pod římskou Kongregaci pro doktrínu víry pak v roce 1990 prohlásila, že se „nedá potvrdit, že by se zde děla nadpřirozená zjevení“. O těchto věcech, jež by jasně určené hranice my-oni porušily, se ve filmu prostě nemluví.

Že 30. a 31. května 1985 odpovídali v Mostaru před členy vyšetřovací komise Jozo Zovko, Zrinko Cuvalo a dvě jeptišky Marcellina Susac a Vladimira Vucic, o tom se také ve filmu nemluví. Bodejť, když závěr komise zněl, že v medjugorských poselstvích jsou určité rozpory proti evangeliu a že navzdory nařízením biskupa jezdí františkáni z Medjugorje po celé Evropě, ale i do Velké Británie, Kanady a USA!

Co je také zvláštní, že podle dosavadních mariánských zjevení se Panna Maria jevila všem jako menší, snědá a tmavovlasá žena (což by odpovídalo typu Židovky, žijící v té době v Izraeli). Panna Maria z Medjugorje je však modrooká (!) – viz odpověď č. 17 , s růžovými tvářemi (odpověď č. 11), vlnitými hnědými vlasy. Zatímco např. ve Fatimě stojí při zjevení Panna Marie na větévce stromu, medjugorská Gospa má nohy skryté v oblaku. Takže když ve filmu vidíme Gospu z Medjugorje, vypadá jakkoliv, jen ne jako mladá židovka – vypadá spíše jako svatý obrázek (tak kýčovitě a barevně).

Pokud byste se rádi Gospy z Medjugorje zeptali, zda si nevymýšlím, můžete přes tento formulář centra Verité . Prostě jí pošlete e-mail.

(Fotografie z filmu použity se svolením společnosti Tiscali).

Recenze na film Gospa ze zahraničního tisku

Robert Ebert, Chicago Sun-Times
Kevin Thomas, Los Angeles Times
Edward Guthman, San Francisco Chronicle

Související články:

Opět se šíří dezinformace o Medžugorji II. a III.
Opět se šíří dezinformace o Medžugorji I.
Dezinformace o Medžugorji na českém internetu
Oficiální poutě do Medjugorje zakázány
Kdo v Medjugorje dává poselství?
Podivná poselství "Panny Marie"
Adresář odkazů – stránky, jež pochybují o autenticitě Medjugorje
Proč jsou zjevení v Medjugorje falešná II.
Proč jsou zjevení v Medjugorje falešná I.