Blízkovýchodní krize, válka proti světovému terorismu, nástup fašistů a nacionalistů ve Francii, obchodní válka mezi Evropu a USA, skandály pedofilních kněží uvnitř katolické církve. Tak to je stručná zpráva o stavu našeho světa. Světa, ve kterém společně žijeme a který společně sdílíme. Denně na nás noviny, televize, rozhlas a internet chrlí záplavu špatných zpráv. A ty jakoby neměly konce. Mnohým z nás díky globálním problémům unikla informace agentur o jistém italském lekaři Antinorim a prvním pokusu klonovat člověka jaksi in natura kdesi v Emirátech.

Tento italský gynekolog údajně jako první na světě úspěšně přenesl genetickou výbavu do prázdného vajíčka, jenž se uchytilo v děloze ženy - dobrovolnice a těhotenství úspěšně pokračuje. Dárcem genetické informace je vlivný a bohatý Arab a další stovky dychtivých zájemců o to klonovat se, má na seznamu. Bohatí mecenáši třetího světa, disponující neomezenými finančními prostředky, vytvořili podmínky pro uskutečnění tohoto pošetilého lidského snu.

Několik málo měsíců uplynulo od doby, kdy tento lékař poprvé vypustil do éteru, že hodlá klonovat člověka. Vzhledem k troufalosti tvrzení se mnozí z nás jen pousmáli, vědci to nebrali naprosto vážně. To bude trvat celá léta, než tyto pokusy na lidech bude skutečně někdo provádět, utěšovali se mnozí. Z pokusů klonovat zvířata zatím mlhavě vyplývá, že rychleji stárnou, mají různé malformace a mutace, jsou náchylnější k nemocem a vůbec celá metoda má spoustu háčků. A vidíte. Uplynuly pouhé měsíce a světlo světa údajně spatří první Klon, přesná kopie žijícího člověka.

Ještě ani neutichly vášnivé debaty na poli morálním, etickém i medicínském a lidé bez jakýchkoliv výčitek a předsudků provedou pokus sami na sobě a vytvoří bytost, jenž se stane pro všechny mementen lidské vzpoury proti Bohu i sobě samotným. Ať žije věda bez zábran! Na jedné straně jedni bijí na poplach, odsuzují provádění takových nevyzkoušených experimentů přímo na lidech. Na druhé straně jiní jásají a tyto experimenty vítají ve jménu pokroku a celého lidstva. Nemusíme ani citovat vybrané pasáže z Písma, postačí připomenout banální příběh o Frankesteinovi. Jak dopadl jeho pseudostvořitel a vůbec celý příběh?

Jsem lékař a nebudu se pouštět na tenký led etických a morálních apelů, nechci připomínat apokalyptické vize, ale je nadmíru jasné, že zde se se snažíme o něco, co nejsme schopni vůbec dovést do jakéhokoliv konce. Úloha stvořitelů nám jednoduše nepatří a každá taková vzpoura proti skutečnému Stvořiteli se nám stonásobně vrátí. Sami sklídíme , co jsme zaseli. A věřte, že požehnaná úroda to nebude. Protivíme se své jedinečnosti a vyjímečnosti, s jakou jsme byli stvořeni a vězme, že kopie, zvláště z lidských rukou, nikdy nebude originál. Ač se budeme snažit sebevíce. Každý si položme otázku, zda bychom chtěli svého Klona a hlavně proč, popusťme uzdu fantazii a přemýšlejme společně. Pane, odpusť nám, nyní opravdu nevíme, co činíme.

Autor článku je lékař