Přední latinskoamerický kardinál Oscar Andrés Rodriguez Maradiaga, považovaný za případného nástupce papeže Jana Pavla II., napadl americký tisk za jeho přístup k pedofilním skandálům v katolické církvi. Taktiku amerických sdělovacích prostředků označil kardinál v rozhovoru pro církevní měsíčník 30 Giorni za protikatolickou.

Teda Turnera, viceprezidenta koncernu AOL Time Warner a zakladatele zpravodajské sítě CNN, nařkl Maradiaga z toho, že je "otevřeně antikatolický". "Neřku-li deníky jako New York Times, Washington Post nebo Boston Globe, jež byly protagonisty něčeho, co neváhám označit za pronásledování církve," citovala agentura Reuters úryvky z rozhovoru, který bude zveřejněn tento týden.

Tento článek v měsíčníku je patrně součástí soustředěného úsilí katolických médií v Itálii zaujmout postoj vůči americké kritice římsko-katolické církve před setkáním amerických biskupů příští týden v texaském Dallasu, kde budou diskutovat o případech zneužívání dětí kněžími.

Maradiaga s poukazem na kruté římské císaře a tyrany 20. století obvinil americká média z toho, že jednala "se zuřivostí, která mi připomíná spíše časy Diokleciána a Nera, nebo nedávné doby Stalina a Hitlera".

Duchovní, kteří se dopustili vážných chyb, by podle něj měli stanout před církevním tribunálem nebo dokonce před občanským soudem. "Kolem církve by však neměl být žádný hon na čarodějnice," soudí šedesátiletý honduraský kardinál, který je často zmiňován jako možný následovník nynějšího papeže.

Maradiaga se postavil na obranu bostonského kardinála Bernarda Lawa, v jehož diecézi se vyskytly první skandály a který odmítl odstoupit navzdory odhalení, že kněze podezřelé z pedofilie přesouval mezi farnostmi, místo aby je odstranil. Ve středu vyslýchali Lawa bostonští právníci kvůli jeho postupu vůči knězi, který prý opakovaně zneužíval jednoho chlapce.

Maradiaga označil Lawa za přítele Latinské Ameriky a řekl, že kardinál byl vyslýchán "metodami, které připomínají temné dny stalinistických procesů s duchovními z východní Evropy". "Co se děje nyní, například kardinálu Lawovi, je skandál," dodal.

Honduraský kardinál obvinil americká média z přílišné soustředěnosti na pedofilní skandály zčásti proto, aby prý oplatila Vatikánu jeho podporu Palestinců a jeho odpor vůči potratům, eutanázii a trestu smrti.

Rozhovor s Maradiagou je v poslední době už čtvrtým článkem ve vlivném katolickém tisku v Itálii, které napadají americké sdělovací prostředky, kulturu nebo právní systém. Minulý měsíc napadl jistý Vatikánem schválený časopis americká média za jejich "morbidní" chování při krytí pedofilních skandálů a odsoudil antikatolické postoje, které prý vykreslují kněze jako zrůdy.

odpovědný redaktor: Milan Kovář

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?