Jsem příslušníkem české menšiny v Chorvatsku. Je nás zde asi jedenáct tisíc. Naši předkové se sem přistěhovali ještě v devatenáctém století za Rakouska, takže patřím již k páté generaci. Češtinu mám z daruvarské české základní školy a také z pražského studia.

Důvod proč jsem se ozval je rozhovor Jana Lipšanského s panem Draganem z Medžugorje. Mám dojem, že se do něj vloudily pořádné dezinformace.

První je o údajném "půlmilionu obětí"
Medžugorje skutečně patří do takzvané Západní Hercegoviny, osídlené povětšinou Chorvaty, kterých tam může žít nanejvíš třista tisíc. Nevím, kde by se v tom chorvatském kraji vzalo najednou půl miliónu Srbů, Židů a Romů, kteří měli být oněmi zmasakrovanými. Celá Bosna s Hercegovinou neměla za druhé světové války víc než tři milióny obyvatel.

Pozůstatky takového množství lidí nelze jen tak ukrýt. Pokud je mi známo, v medžugorské oblasti neexistuje žádná stopa po masových hrobkách z druhé světové války. To by komunisté už dávno objevili a roztroubili ve světě. Pokud takové místo existuje, tak by to mohlo být jen na prostoru bývalého koncentráku Jasenovac. Ten je ale hodně na severu, v Chorvatsku u řeky Sávy, a k Medžugorji má hodně daleko.

Když u nás kdysi dávno zkoumali válečné ztráty České partyzánské brigády Jana Žižky z Trocnova, komunističtí funkcionáři mluvili asi o 900 padlých. Objektivní rozbor dokázal, že padlých nebylo více než tři sta. Za Jugoslávie se mluvilo o 1 700 000 padlých na území celé země. Po rozpadu Jugoslávie se najednou objevilo, že je tento počet nutno silně zredukovat, jelikož komunisté do toho započítali skoro každého, koho po válce nemohli najít v jeho bydlišti. Takže by sem patřilo například i pár set tisíců Němců, kteří ve strachu před Rudou armádou a komunisty emigrovali zpět do Německa (před válkou jich bylo v jugoslávském království asi 500 000).

Další dezinformace je o "navázanosti na Německo".
Medžugorje a Západní Hercegovina byly skutečně pevně navázany na tehdejší Nezávislý chorvatský stát, který byl orientován na Německo. Samo Medžugorje a celý kraj byly však podřízeny italské okupační správě, ne německé.

Celá léta se lidem z Medžugorje komunisté mstili pro jejich podporu Nezávislému chorvatskému státu. Nechtěli do toho kraje nic investovat, takže spoustě lidí nezbylo, než jít do Německa pracovat a zajistit si tak existenci. Proto ta navázanost. Pro úplnou informaci nebylo tomu lépe ani v Srbsku a v Bosně. Jenom Srbů je v Západní Evropě na 400 000, a nezdá se, že by byly na západoevropské státy navázáni méně než Chorvaté.

odpovědný redaktor: Milan Kovář

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?