Katolická církev považuje za svou povinnost projevovat lásku a solidaritu všem nemocným lidem, pacienty trpící chorobou AIDS samozřejmě nevyjímaje, uvádí barcelonský arcibiskup kardinál Ricardo Carles ve svém dopise, který zaslal účastníkům konference o nemoci AIDS, která probíhá tento týden v Barceloně.

Kardinál ve svém dopise také poukázal na propastný rozdíl úrovně klinického a farmaceutického výzkumu ve vyspělých zemích a oblastech "třetího světa". "Z důvodů nedostatečné solidarity a distribuce farmaceutických přípravků je mnoho lidí odsouzeno k strastiplnému životu a hrozivé smrti," uvádí ve svém poselství kardinál Carles.

Všem pacientům, kteří se ocitli v terminálním stádiu onemocnění, se musí dostat takové péče, která zmírní jejich utrpení na možné minimum. Toto je zcela legitimní požadavek plynoucí ze zásad lidské a křesťanské solidarity, zdůraznil dále kardinál.

Významná část dopisu je věnována také otázkám prevence AIDS. Důraz je kladen na to, že již ze samotného charakteru onemocnění AIDS, které se přenáší především pohlavním stykem, vyplývá, že nejúčinnější prevencí je znovuobjevení skutečných hodnot lidského života, lásky a sexuality.

Ředitel oddělení pro onemocnění HIV/AIDS Světové zdravotnické organizace Bernhard Schwartlaender uvedl, že v subsaharských oblastech trpí onemocněním AIDS přes 20 % dospělé populace.

Ve státech jako je např. Botswana, Svazijsko a Zimbabwe je tímto virem nakažen každý 3. obyvatel. Vědci varují, že díky předpokládanému rapidnímu úbytku práceschopných lidí, může být postiženo zcela zásadním způsobem hospodářství těchto zemí. "Předpokládá se, že do roku 2002 může díky chorobě AIDS v některých oblastech dojít ke ztrátě až 25 % všeho práceschopného obyvatelstva," varoval Schwartlaender.

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace může na chorobu AIDS během příštích 20 let zemřít až 70 milionů lidí, přičemž hrozí její masové rozšíření také do oblastí Asie a východní Evropy.

odpovědný redaktor: Vojtěch Tutr

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?