Nová Huť se nachází hned vedle Chrástu u Plzně, odkud se sjíždí Berounka. Nová Huť ale leží na jejím menším přítoku Klabavce. Minulý týden byli evakuovány letní tábory z luk kolem řeky. Tam, kam nateklo par centimetrů vody, je dnes mnohem víc jak metr.

Včera byl vyhlášen stav ohrožení a vesnicí zněly sirény. Starostka obce místním rozhlasem varovala obyvatele, především chataře, aby se připravili na evakuaci. Dnes v sedm ráno mne probudili vrtulníky, které provazy vytahovali chataře, kteří přesto neuposlechli. Starostka Václava Kuklíková rozhlasem varuje, aby lidé zůstali doma. Plzeň je totiž nepřístupná, okrajové části jsou zatopené.

Jediný vstup z Třemošné je zablokován auty. Řidiči čekají tři až čtyři hodiny. Pošta ani čerstvé pečivo není zde k dispozici, ale je možné zajet k Tescu, který se nachází nad Plzní. Do něj se ale Plzeňané nedostanou.

Ačkoli mám ležet, nevydržela jsem to, šla jsem se podívat, jak vypadá řeka. Voda je špinavá, tok se zvýšil tak o 10 metrů způvodního jednoho metru, zábradlí mostu není vůbec vidět. Řeka je místy široká až 50 metrů (rozlitá) z původních asi sedmi. Mlýn, kde se vyrábí známé ovesné vločky, je od rána rovněž zatopen. Jeho činnost byla zastavena již včera odpoledne, kdy zde až do 20hodin nešla elektřina.

Ve vesnici je nyní zvláštní klid, pouze hasiči jsou stále nervózní. Mnoho lidí totiž se jezdí dívat na řeku a vstupují i do zakázaných zón. Evakuace dalších ulic zatím vyhlášená nebyla. Ta také představuje pro záchranáře velký problém. Včera večer se lidé místo stěhování, hádali v hospodě, proto dnes brzy ráno museli zasahovat vrtulníky.

Přestalo pršet, tak snad již voda brzy přestane stoupat.

Autorka je bývalá redaktora Radia Vatikán, nyní pracuje v Radiu Petrov