Román Zločin pátera Amara z roku 1875 o sexuální aféře venkovského kněze a zatuchlé atmosféře klerikální společnosti Portugalska 19. století napsal portugalský klasik José Maria Eça de Queirós. Vbrzku má být uvedena na plátna v Mexiku jeho filmová verze. Tamní věřící ji už předem označují za skandální. Režisér Carlos Carrera převedl děj do dnešního Mexika. Takže kromě nedodržení celibátu čerstvě vysvěceným knězem v něm druhý spolupracuje s levicovou guerillou a další je dokonce zapleten do pašování drog.

"Je to dílo naplněné nenávistí k naší církvi," prohlásil biskup Alberto Suárez, zatímco katolické skupiny odpurců potratu chtějí podat žalobu na vládu kvůli tomu, že na film částečně finančně pořspěla. Mexický filmový institut a vládní rada pro umění musily dát do novin celostránkové inzeráty, aby vládní podporu filmu ospravedlnily.

Mluvčí mexické biskupské konference věc ale nevidí tak dramaticky - podle něj je film "budíčkem pro církev, aby zlepšila výběr a výchovu kněží a byla blíž k lidu".

odpovědný redaktor: Vojtěch Tutr

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?