Časopis Bariéry, který má podtitul "časopis pro občanskou společnost", informoval ve svém březnovém čísle z tohoto roku o občanském sdružení milenek římskokatolických kněží na Slovensku. Sdružení s názvem Láska a celibát má prý již desítky členek. Důvodem založení klubu je odsouzení celibátu, jak se na tom členky shodly na prvním setkání. Mluvčí klubu Alena k tomu uvedla: "Celibát vytváří podmínky pro vznik nezdravých vztahů duchovních se ženami, plození nemanželských dětí a podporuje také homosexuální praktiky mezi seminaristy a kněžími." Podle citovaného článku také přiznala, že její přítel-kněz měl hned několik milenek a vedl si o nich pečlivé záznamy. Další její kolegyně ke sdružení přivedly problémy s nemanželskými dětmi a pocit zneužití.

Do diskuze o celibátu, která se v poslední době vede zejména mimo církev, tak vstoupili další účastníci, či spíše účastnice. Jistě i jejich hlas by mohl přispět k reflexi postavení katolických kněží ve společnosti a pomoci lépe pochopit to, s čím se většina našich součastníků odvyklých potkávat lidi, kteří se dobrovolně zřekli založení partnerského vztahu, setkává většinou jen v bulvárních médiích. Do jaké míry se v případě sdružení "Láska a celibát" jedná o seriozní podnik můžeme jen spekulovat. Každopádně, aniž bychom chtěli zlehčovat problémy žen, které navázaly intimní vztah s knězem, je přinejmenším diskutabilní, kde hledají členky jmenovaného sdružení viníka svých problémů a jaké navrhují možné řešení.

odpovědný redaktor: Vojtěch Tutr

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k článku

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Proč již není možné příspěvky do diskuzí pod články vkládat přímo?