Jsou dnes přímo ve středu zájmu. Píše se o nich docela dost. Středeční (23.10.2002) MF DNES přinesla článek na titulní straně o schránce domnělého bratra Ježíšova. Jemné vzrušení přinesla možnost, že by se mohla zatřást církevní dogmata o Marii, která podle nich neměla více než jednoho syna. (Tento článek si můžete přečíst rovněž v úterním vydání magazínu ChristNet.eu http://www.christnet.eu/magazin/mag.asp?clanek=1633 - pozn. red.)

Pak se ve stejných novinách blýskl ostrý názor poslance KDU-ČSL Jiřího Karase o tom, že pan kardinál nemluvil do větru. Myslí se tím, že upozornil na případný hněv třech miliónů katolíků, kteří možná nebudou hlasovat v referendu pro vstup do EU, když nebude ratifikována smlouva ČR s Vatikánem. (Názor poslance Karase vyšel v rubrice Areopag také v úterý http://www.christnet.eu/magazin/mag.asp?clanek=1632 - pozn. red.)

Křesťanství ale nezáleží na kamenných schránkách podepsaných Ježíšovým jménem. Schránka byla prázdná a dopad její existence je minimální. Historicita Ježíše řečeného Krista je už dávno dána důvěryhodnými zdroji. A stejně na těch důkazech víra nestojí. Křesťané netvoří nátlakovou skupinu, nikdy to nepatřilo k jejich stylu. Víra v Ježíše Krista vychovává pro politiku jedince, kteří ví, co je to držet slovo, odpouštět a domlouvat se dokud se nedomluví. Křesťanství v politice nemůže zahrát roli buldozeru. Ostatně i bez té smlouvy se dá věřit a sloužit.

Pověst nám, křesťanům, v těch středečních novinách zachraňuje katolický biskup Radkovský, matematik, který není vypočítavý a mluví pěkně o křtu. A pak jeden bratr Ježíšův, který byl obětován. Obvázal svému budoucímu vrahovi rány, a pak byl zabit jako beránek. Čest jeho památce.

Autor je kazatelem Církve bratrské v Náchodě