Konec školního roku se blíží a s tím vrcholí přípravy organizátoru na akci, která si v kraji našla své dobré jméno. O co jde? O Slavnostní zakončení školního roku v Nekoři. Nekoř, malá vesnice v podhůří Orlických hor, přivítá tento pátek mladé lidi do své náruče a prsty v tom budou mít křesťané.

Ty prsty patří Tomáši Adamcovi a Pavlovi Kaplanovi. Tito dva mladí muži se rozhodli převzít štafetu organizace po P. Petru Stejskalovi, který nyní působí v Kanadě. Proč se vůbec pustili do zábavy pro mladé? Odpovídá Tomáš Adamec: "Líbily se mi předchozí ročníky, tak jsem se rozhodl taky pomoct." Ochranný štít celé akci poskytlo Saleziánské hnutí mládeže. To je rozdíl oproti loňským ročníkům, kdy organizátorem byla farnost Nekoř.

Co všechno účastníky čeká? Zvláštní směs duchovna a světa. Na jedné straně celá akce začíná v 19.30 bohoslužbou slova. I když se celý program odehrává na "katolické půdě", bohoslužbu budou sloužit katolický i evangelický duchovní společně. Právě naprostá otevřenost a tolerance je hlavní znak oslav konce školního roku v Nekoři, které již mají svou tradici.

Cílem akce je zprostředkování setkání lidí z různých společenských vrstev, různého náboženského vyznání a různých věkových skupin. Do jisté míry se dá hovořit i o nenásilné formě evangelizace. "Každý křesťan by měl evangelizovat a já si myslím, že nejdůlžitější je osobní příklad," vysvětluje Tomáš Adamec. V neposlední řadě jde o to ukázat, že v rámci obce jsou "věřící" aktivní lidé, bez předsudků a zbytečných zkreslených představ o těch druhých.

Nekoř je malá vesnice kousek od Letohradu, počet obyvatel se pohybuje pod jedním tisícem. Přesto se očekává kolem 400 - 500 účastníků. Jak se tohle může podařit? "Lidé se prostě chtějí bavit," říká s úsměvem Tomáš Adamec. Že by právě toto bylo tím kouzlem, které dokáže na jedinou noc výrazně zvýšit počet obyvatel vesnice? Zřejmě ano.

Vrcholem celého programu bude koncert skupiny Michael. Jedná se o křesťanskou rokovou skupinu z Lanškrouna, která se snaží předat poselství víry přijatelným způsobem pro mladé lidi.

Ještě něco navíc? Ale jistě. Ohňostroj, prostor pro obyčejné rozhovory a možnost poznat, že lidé jsou pořád lidmi bez ohledu na náboženskou nálepku. Toto všechno zažije Nekoř v pátek 27. června na svém zimním stadionu od 19.00. Samotní tvůrci si ve svém projektu vybrali biblický citát. "Kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich." Tak nechť se jim ho podaří naplnit.