"Kdyby chtěla být Evropa jen křesťanská, bylo by to škoda, kdyby nechtěla být křesťanská vůbec, byla by to katastrofa," citoval moravský metropolita Jan Graubner muslimského básníka z Bosny a tak vítal posluchače letošního Koncertu dobré vůle a velehradské poutníky vůbec.

Dny okolo 5. července jsou již tradičně vyhrazeny oslavám svátku sv, Cyrila a Metoděje. V tu dobu se pozornost mnoha věřících a nejen nich upírá va Velehrad, kde se koná hlavní poutní slavnost těchto zemských patronů Moravy, apoštolů Slovanů a spolupatronů Evropy. Tak tomu je i letos.

Kromě samotné pouti církevní slavnosti se toho na Velehradě děje ovšem vždy více a letos se toho nasbíralo ještě více než jindy: zasedání Biskupské konference ČR, setkání vozíčkářů, slavnostní zahájení Středoevropských katolických dní a kromě těchto významných aktivit ještě jedna, která se stává již tradicí - Koncert lidí dobré vůle, který se koná vždy v předvečer hlavní pouti. Břevnovský opat Prokop Siostrzonek, který se ujal moderování pořadu, pro Magazín ChristNet.eu řekl: "Během doby, po kterou se koncerty zde na Velehradě konají, vidím, že se čím dál více dostávají do povědomí lidí, a to i takových, od kterých bych to nečekal."

Bazilika zářila a nebe bylo černé

I když předpovědi počasí nebyly nejlepší, sjížděli se poutníci na Velehrad již od časného odpoledne a zaplňovali postupně příjezdové cesty, jednotlivá parkoviště, kostel i prostranství před ním. Bazilika, osvětlená silným reflektorem slunce, ostře kontrastovala s tmavým pozadím zachmuřené oblohy, hrozící každou chvíli deštěm. V 19:05, s tříminutovým zpožděním oproti plánovánému zahájení se rozezněly velehradské zvony a rozezněl se velkomoravský chorál v podání Hradišťanu. Pak se na velkoplošných obrazovkách objevili v předtočených vstupech opat Prokop Siostrzonek, ministr zahraničí Cyril Svoboda nebo hejtman zlínského kraje František Slavík.

Spirituál Kvintet nasadil své osvědčené hity a po nich na pódium nastoupila miss Evropy, Monika Žídková, která informovala o předání 20 invalidních vozíků na předcházející velehradské akci - setkání vozíčkářů. Díky Maltézské pomoci je k dispozici celkově 200 vozíků na rozdání těm, kteří drahou pomůcku nemohou obstarat z vlastních financí.

Hosté ze zahraničí se podstatně podíleli na programu

I když zahraniční hosté měli vyhrazeno místo v koncertu až později, jedno zahraniční uskupení vystoupilo již dříve - byli to Slováci a skupina je bezejmenná – tedy jmenuje se NO NAME. Vystupuje od roku 1996, ale jak řekl pro Magazín Christnet hlavní zpěvák a textař skupiny Igor Timko, prosadili se teprve o dva roky později. "Naše pozvání na takovu akci samým panem arcibiskupem se cítíme poctěni. Je to pro nás odměnou, že si někdo objevil v našich textech a písních víru, dobro, lásku. I když se nás posluchači ptají, otevřeně jim říkáme, že zpíváme o Bohu," uvedl dále.

Dalšími z interpretů, kteří vystoupili na koncertě, byla romská zpěvačka Věra Bílá. Po ní se již střídali na pódiu zahraniční hosté: nejdříve slovinský operní pěvec Matjaš Robavš s několika vlasteneckými písněmi, pak Eva Ferencová, maďarská interpretka lidových písní, zazpívala balady, ve kterých ve změti českému uchu nestozumitelných maďarských slov bylo možno rozumět pouze: Jeruzalém, Izrael, Ježuš Kristuš a Kyrie eleison. Avšak mezi zpěvem sama recitovala jinou baladu v česky. Pak nastoupila „mladá interpretka“ z Polska, laureátka hlavní ceny II. festivalu písniček Anny German, Anna Masłowska. Poslední ve výčtu zahraničních hostů vystoupil interpret duchovních písní Franz Fahrenleitner.

Nebe již zhaslo, ale mraky byly nad Velehradem stále

Když se již program chýlil ke konci, zpíval Petr Muk a sklízel bohatý potlesk svých příznivců a po něm následovalo druhé vystoupení Jiřího Pavlici a Hradišťanu. Poslední písní byla, jak se vyjádřil Siostrzonek, "slovácká óda na radost" "Proč bychom veselí nebyli, když nám Pánbůh přeje..." a krátce po jednadvacáté hodině celý program skončil zpěvem Schillerovy ódy na radost provedeném sborem Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Ke zpěvu byli vyzváni všichni účastníci. Český text měli v programech, které byly na prostranství rozdávány. Diváci by jistě vydrželi i déle, škoda, že ho organizátoři nenaplánovali delší.

Podle starosty Velehradu a organizátorů se koncertu zúčastnilo 22-25 tisíc lidí, tedy asi o 4 tisíce více než loni, ale mezi diváky bylo slyšet hlasy, které účast hodnotily spíše jako slabší. Mladík, který se místo prodírání davem klidně procházel mezi stánky pronesl: "Letos tady moc lidí není."

Moderátor večera, opat Prokop Siostrzonek, o smyslu koncertu na závěr Magazínu ChristNet.eu řekl: "Výsledky budeme moci vidět až na věčnosti, jaké účinky to zanechalo v srdcích těch, kteří zde byli, a to se nedá měřit ani počtem lidí ani aplausem."