Tak jako snad vždycky, když papež někam cestuje, i tentokrát spekuluje místní tisk, v tomto případě slovenský, zda nebude nucena hlava Katolické církve s návštěvami místních církví na celém světě skončit.

Slovenský internetový magazín Dnes chápe návštěvu jako zkoušku, nakolik ještě Svatý otec snáší cestování, neboť: "Počas štyroch dní strávených na Slovensku bude 12-krát vystavený stresu spojenému so štartom a pristávaním lietadla a 15-krát bude nasadať do auta a vystupovať z neho," napsal již ve středu. Takových cest jako na Slovensko papež absolvuje stále ještě několik ročně, a přestože je na něm vidět únava, zatím se nezdá, že by měl v úmyslu zůstat doma. Na další rok již má naplánovány cesty do Polska, Rakouska, Švýcarska a Francie.

Tato 102. apoštolská cesta je již v pořadí třetí návštěvou Slovenska. Média spekulovala o tom, zda není návštěva motivována politicky, ale předseda slovenské biskupské konference upřesnil, že hlavním motivem papežova pozvání byla beatifikace dvou mučedníků - řeckokatolického biskupa Vasila Hopka a řeholní sestry Zdenky Schelingové a plánována byla spíše na r. 2002, ovšem z časových důvodů se ji podařilo uskutečnit až nyní.

Nicméně právě ve čtvrtek se Svatý Otec necítil příliš dobře a tento fakt neušel také pozornosti médií. Jak uvedl deník SME, německá agentura DPA si všimla, že i když byl papežův úvodní projev na Slovensku pouze 28řádkový, papež měl po několika řádcích problémy s dýchaním a nemohl pokračovat dále ve svém projevu. Podle agentury se papež ještě nikdy nezdál být tak slabý jako včera v Bratislavě.

Celé setkání se těší velkému zájmu novinářů, slovenské ministerstvo zahraničí již zaznamenalo více než 1000 akreditací novinářů z celého světa. Zpravodajství z návštěvy bude zabezpečovat 30 televizních štábů. Po slovenských novinářích převládají počtem Poláci. Nechybí však ani novináři z Kanady, USA, Velké Británie, Ruska či dokonce kameraman z Jižní Afriky. Mezi akreditovanými je např. i americká FOX TV, která má 85 miliónů diváků nebo média jako ABC News, ITAR TASS, Le Mond, The New York Times, Le Figaro, Liberation, ABC, AFP, Reuters, DPA, CBS News a mnoho dalších.

Z akreditovaných novinářů je 450 fotografů a kameramanů televizních štábů, ostatní jsou píšící žurnalisté. Do každého města, které papež navštíví, bylo akreditováno přibližně 130 kameramanů a 100 píšících novinářů. V Bratislavě bude tiskové středisko umístěno v hotelu Fórum, v Banské Bystrici v hotelu Lux a v Rožňavě v "Radničnom dome".

Vláda pro tuto příležitost uvolnila 80 miliónů, ale propagace Slovenské republiky, kterou papežův příjezd přinese, podle mluvčího slovenské biskupské konference Mariána Gavendy, bude mít mnohem větší význam a vynaloženou investici vrátí. "Z náboženského aspektu" — dodal M. Gavenda — "je však mnohem důležitější, že s našimi věřícími naváží živé duchovní spojení věřící na celém světě." Už od minulého týdne se na mluvčího KBS Mariána Gavendu obrací kromě slovenských novinářů denně 5 - 6 zahraničních televizních a rozhlasových štábů. "Ptají se, jaká je tu církev, jaká je tu politická situace, jak je možné, že zatímco v jiných státech Evropy klesá počet věřících, zde stoupl za posledních 10 roků o 10 procent," řekl Gavenda.

Schuster: "Pápež prišiel na Slovensko v pravý čas."

Po oficiálních uvítacích projevech se Jan Pavel II. odebral do své rezidence v budově Apoštolské nunciatury. Odtud vyjíždí ráno do jednotlivých měst a sem se znovu večer vrací. První den se přímo zde odehrálo setkání s prezidentem SR Rudolfem Schusterem, premiérem Mikulášem Dzurindou a předsedou parlamentu Pavlem Hrušovským.

Papež Jan Pavel II. přijel na Slovensko v pravý čas a jeho návštěva přispěje k uklidnění společnosti, jak prohlásil prezident po audienci. Slovensko by si podle něj mělo vážit toho, že papež přijel i přes ne právě nejlepší zdravotní stav. Schuster označil nejvyššího představitele římskokatolické církve za osobnost světového významu a zdůraznil, že v jeho osobě má Slovensko velkého podporovatele. "Aj pri určitých zdravotných problémoch prišiel a obetoval sa pre Slovensko, lebo ho má rád, aj našich ľudí," konstatoval prezident. Schuster obdaroval papeže obrazem představujícím hlavu Ježíše Krista od uměleckého drátaře Ladislava Jurovatého. Prezidenta na audienci doprovázela manželka Irena, dcera Ingrid, syn Peter a dvě vnoučata. Po oficiálních setkáních s představiteli státu se papež odebral letadlem do Trnavy.

Zatímco na letišti vítaly papeže podle slovenské televize asi 2 tisíce věřících, před katedrálou v Trnavě jich bylo značně více. Do chrámu jich ochranka pustila asi 400. Bouřlivá atmosféra přiměla papeže kromě připravených promluv a modliteb k několika větám, proneseným spontánně polsky, v nichž děkoval za tak srdečné přijetí. Program v trnavské katedrále trval i po odchodu Jana Pavla II. až do večerních hodin.

Papež na středním Slovensku

I když v Banské Bystrici pršelo, byl prostor papežské mše na náměstí SNP zaplněn, podle odhadů zde bylo asi 50-100 tisíc věřících, ale protože se nemohli vejít na těsný prostor náměstí, sledovali mnozí obřad na velkých obrazovkách v okolních ulicích a náměstích.

Mše svatá koncelebrovaná mnoha biskupy a kněžími ze Slovenska i ze zahraničí začala několik minut po 11. hodině. Zde již papežův hlas zněl podstatně jistěji a výrazně četl slovenský text kázání. Tak jako už mnohokrát, zdůrazňoval hodnotu rodiny a vyzýval k odevzdání se Kristu jako Matka Boží. Tu dával za vzor každému křesťanovi. Na konci mše prohlásil, že Slovensko bylo vždy věrné Kristu a přál si, aby tomu tak bylo i nadále. Pak se za bouřlivých ovací odebral do budovy duchovního semináře, který je vzdálen asi 19 kilometrů. Zde v Badíně obědval a strávil tam odpoledne se seminaristy a slovenskými biskupy.

Zde se rovněž odehrálo na výslovnou papežovu žádost ekumenické setkání, jehož se zúčastnili Igor Mišina, biskup východního distriktu Evangelické církve augsburského vyznání na Slovensku, Géza Erdélyi, biskup za předsednictví synody Reformované křesťanské církve na Slovensku, Pavol Procházka, předseda Slovenské oblasti Evangelické církve metodistické na Slovensku, Jozef Kulačik, Bratrská jednota baptistů, Miroslav Oravec, předseda Církve bratrské v SR, Ján Hradil, z diecézní rady Církve československé husitské na Slovensku, vladyka Ján Holovič, biskup Pravoslavné církve, Eparchiálna rada Michalovce a Tomáš Lang, místopředseda Ústředního svazu židovské náboženské obce.

Papež ve své promluvě apeloval na představitele církví, aby nesli dále poselství dobré zvěsti, starali se o chudé a trpící, věnovali zájem rodině a vedli otevřený dialog se světem kultury, opírajíce se o křesťanské hodnoty. Po společné modlitbě Otče náš se znovu odebral do své rezidence v Bratislavě a tak zakončil druhý den svého slovenského pobytu.