Po ukončení 102. apoštolské cesty na Slovensko znovu začaly sílit hlasy, zda tato cesta nebyla jednou z posledních výjezdů do zahraničí, neboť již velmi často bylo na Janu Pavlu II. vidět, jak jsou pro něj podobné pobyty namáhavé. "Možná právě proto se akreditovalo takové množství novinářů," komentoval trochu kousavě zájem i četných zahraničních médií mluvčí slovenské biskupské konference O. Marián Gavenda.

V zahajovací řeči na letišti dal papež číst svůj projev někomu jinému již po několika řádcích, a i když druhý den působil lépe, na petržalské beatifikační mši si média povšimla, že se musel asi velmi přemáhat, aby působil klidně a usměvavě.

Co papeže vede k tomu, aby dále jezdil po světě a přemáhal se? Svět potřebuje především svědectví. A to je právě tento trpící člověk schopen přinést masám lidí, které se vždy okolo něj shromažďují. On je autoritou pro mnoho lidí, mnoho lidí čeká na jeho povzbuzení.

Sobota v rožňavské diecézi

Rožňava je malé městečko na jihu Slovenska, je sídlem nejmenší slovenské diecéze. Spory mezi Slováky a Maďary vedly v minulosti nejednou k četným sporům, a protože právě na jihu jich žije nejvíce, právě zde byl plánován program i s ohledem na tento fakt. Přáním Svatého otce je přispět i ke smíření obou národů. V současné době trvají diskuse o jmenování biskupa maďarské národnosti nebo dokonce o utvoření samostatné maďarské diecéze, ale nic takového se s papežovou návštěvou nerealizovalo.

Mši svatou koncelebrovalo spolu se Svatým otcem dvacet biskupů. Na prostranství před bílým stanem zastiňujícím oltář se shromáždilo více než 200 tisíc poutníků. Podle národních vlajek se dalo poznat, že v davu jsou kromě Slováků i Maďaři, Poláci i Češi. Slova přivítání pronesl místní ordinář, rožňavský biskup Eduard Kainok. Připomněl těžké osudy církve v době komunismu. Papež mluvil slovensky a maďarsky, pozdravil však i skupiny z České republiky a Polska.

Bratislava a dva noví blahoslavení

V neděli se konala beatifikační mše na sídlišti v bratislavské čtvrti Petržalka. Prostranství, obklopené dvanáctipatrovými panelovými domy, dělalo starosti zejména papežově ochrance. Úřady nejprve zakázaly všem obyvatelům okolních domů otevírat okna, ale po četných protestech toto nařízení zrušily, zůstal však zákaz používání dalekohledů z oken.

Nedělní mše svatá na bratislavském sídlišti Petržalka

Již od sobotního odpoledne se v Petržalce shromažďovali poutníci z celého Slovenska, ale i z Maďarska, Česka, Polska nebo Rakouska, kteří zde strávili celou noc. Právě pro ně byla slavena mše již o půlnoci.

Mše se zúčastnilo na 60 kardinálů, arcibiskupů a biskupů. Vstupní slovo pronesl biskup Ján Sokol, ordinář bratislavsko-trnavské diecéze. "Chceme ve sjednocené Evropě zůstat věrni Kristu i církvi".

V beatifikačním obřadu byli za blahoslavené slavnostně prohlášeni řeckokatolický pomocný biskup z Prešova a řádová sestra Zdenka Cecília Schelingová. Oba byli mučedníky komunistického režimu, kteří předčasně zemřeli na následky věznění. Slavnostně byly odhaleny jejich portréty a relikvie nových blahoslavených byly přeneseny do oltáře. K oltáři přišly sestry z Kongregace sester Milosrdenství od sv. Kříže s relikviářem a po nich uniatská delegace přinesla další relikviář a biskupskou mitru jako symbol věrnosti Římu.

Pak papež pronesl ve slovenštině beatifikační slova: "My, prijímajúc želanie našich bratov Jána Babjaka, biskupa Prešovkej eparchie a arcibiskupa Jána Sokola, metropolitu Bratislavsko – trnavskej arcidiecézy a nohých ďalších bratov v biskupskej službe a iných veriacich, po tom, ako sme dostali vyjadrenie kongregácie pre kauzy svätých, našou Apoštolskou Autoritou dovoľujeme, aby sa ctihodní Boží služobníci Vasiľ Hopko a Zdenka Schelingová odteraz nazývali blahoslavení a aby sa mohli sláviť ich sviatky na miestach a podľa noriem práva, každý rok: pre Vasiľa Hopka jedenásteho mája a pre Zdenku Schelingovú tridsiateho júla. V mene Otca i Syna i Ducha Svätého."

Během mše svaté se Svatý otec pohyboval na kolečkovém křesle a bylo znát, že pro něj jsou delší projevy ve slovenštině obtížné. Větší část promluvy proto dal přečíst kardinálu Tomkovi.

Po sv. přijímání papež pozdravil poutníky ve slovenštině, maďarštině, němčině, ukrajinštině, češtině, polštině a italštině a pak se pomodlil se všemi shromážděnými modlitbu Anděl Páně.

Během mše došlo k malé technické závadě, ale tu se podařilo brzy odstranit. "Přerušení dodávky elektrické energie do přenosového vozu v areálu kostela Svaté rodiny způsobilo výpadek signálu mezi přenosovým vozem a vysílacím pracovištěm v Mlýnské dolině," uvedl v reakci pro TASR člen krizového štábu STV Branislav Záhradník.

Před třináctou hodinou se papež vrátil do budovy Apoštolské nunciatury, poobědval s duchovními a připravil se k odjezdu na bratislavské letiště. Tam již nebyly žádné projevy, pouze loučení jednotlivých představitelů.

Foto: ChristNet.eu, Jan Fical