V neděli 28.září 2003 oznámil papež Jan Pavel II. při tradiční modlitbě Anděl Páně z okna své rezidence nad náměstím svatého Petra jména 30 nových kardinálů. Zvýšil tak jejich počet na současných 195. Jméno jednoho dalšího kardinála zůstalo utajeno. Nejvíce nových kardinálů pochází z Evropy, v níž má prvenství mezi státy Itálie. Magazín ChristNet.eu přináší podrobnosti.

Samotné oznámení nových kardinálů se všeobecně už nějaký čas v Římě čekalo. Den předem se objevila spekulace o oznámení jmen nových kardinálů v italských médiích.

Mezi novými kardinály se objevila jména papežových šesti spolupracovníků z Římské kurie: Javier Lozano Barrragán, Sthephen Fumio Hamao, Julián Herranz, Francesco Marchisano, Renato Raffaele Martino, Attilio Nicora a Jean-Louis Tauran.

Mezi devatenácti jmény nových kardinálů, pocházejících z pastýřů místních církví, je na prvním místě mezi kontinenty v počtu kardinálů Evropa, z čehož tři kardinálové jsou z Itálie a dva z Francie. První z Italů je známý patriarcha Benátek Angelo Scola a dále arcibiskupové Florencie a Janova Ennio Antonelli a Tarsicio Bertone. Z Francie pak arcibiskupové Bernard Panafieu a Phlippe Barbarin.

Nových kardinálů se dočkali také ve Španělsku, Skotsku, Chorvatsku, Maďarsku, USA, Kanadě, Nigérii, Vietnamu, Austrálii, Indii, Brazílii, Ghaně, Súdánu a Guatemale.

Mezi nově jmenovanými kardinály jsou i čtyři kněží, kteří se zvláště zasloužili ve službách církve: teolog George Marie Martin Cottier OP, Gustaaf Joos, Stanislav Nagy a známý český teolog a jezuita Tomáš Špidlík S.J.

Papež uvedl, že mimo jmen veřejně prezentovaných, jmenoval kardinálem ještě jednoho zasloužilého církevního představeného, jehož jméno uchoval "in pectore". Což prakticky znamená to, že jeho jméno nemůže být z vážných důvodů zveřejněno, protože by mohlo toto zveřejní dotyčného ohrozit na životě.

V této souvislosti se v německých a italských médiích objevily spekulace, že by mohlo jít o nejmenovaného církevního představitele z nepovolené části katolické církve z Číny.

Média v Itálii a Rakousku hodnotí také papežovo jmenování z pohledu případné volby nového papeže. Dosud bylo ve světě 164 kardinálů z čehož pouze 109 mladších 80 let. Většinou se poukazuje především na údajnou "konzervativnost" (bez bližšího vysvětlení významu) většiny oznámených kardinálů, což prý podle některých expertů do velké míry předpovídá další vývoj při volbě nového papeže.

Datum slavnostního uvedení kardinálů do úřadů je stanoveno na 21. října 2003. Děje se to v době, kdy papež Jan Pavel II. bude slavit 25 let svého pontifikátu.

Špidlík je původem z Moravy
P.Tomáš Špidlík SJ se narodil na Moravě v Boskovicích 17.12.1919, kde žil až do roku 1938. Poté studoval na Masarykově universitě v Brně češtinu a latinu. V roce 1939 vstoupil do jezuitského semináře. Po válce učil na velehradském gymnáziu český a ruský jazyk.

Po roce 1946 pak dostudoval v Holandsku teologii a roku 1949 zde přijímá kněžské svěcení. Poté následovala studia v Itálii, které v roce 1954 ukončil doktorátem.

Tomáš Špidlík žije již více než 50 let v Římě, kde působí také jako profesor na Gregoriánské univerzitě. Přednášel i na vysokých školách v Americe i Africe, ceněny jsou mimo jiné jeho schopnosti popularizovat výsledky bádání.

P.Špidlík se také výrazně zasloužil o výchovu několika generací českých kněží jako spirituál Papežské koleje sv. Jana Nepomuckého v Římě, kde působil od roku 1951 až do konce osmdesátých let.