Středeční audience na náměstí sv. Petra zahájila oficiální oslavy 25. výročí pontifikátu tohoto populárního pastýře Katolické církve. Do věčného města se sjelo více než 150 kardinálů, mnoho biskupů a desítky tisíc poutníků.

Oslavy byly už zahájeny

"Církev musí ve světě bránit práva chudých a těch, od nichž se společnost odvrací," prohlásil Svatý otec při audienci, jíž se podle polského serveru Wiara zúčastnilo asi 20 tisíc věřících. Na konci Jan Pavel II. všechny pozval na čtvrteční večer, kdy sloužil mši na poděkování.

"Bůh, znaje mou lidskou křehkost, mě povzbudil (...) a vyzval mě, abych převzal odpovědnost, kterou na mne sám vložil," řekl papež při celebrování slavnostní mše dnes večer. Přitom se na věřící celého světa obrátil s výzvou, aby mu "pomohli" svými modlitbami pokračovat v misi, kterou před 25 lety nastoupil, uvádí ČTK.

Kardinálské kolegium zahájilo dnes odpoledne konferenci o doktrinálních a pastoračních aspektech pontifikátu. Zúčastní se ho všichni kardinálové, předsedové biskupských konferencí, vedoucí dikastérií římské kurie a patriarchové.

V pátek bude pokračovat kardinálská konference reflexí nad tématy sociálního učení církve a ekumenismu. Misijnímu působení církve a obraně míru ve světě pak bude věnována závěrečná fáze konference, v sobotu ráno.

V neděli prohlásí papež Jan Pavel II. Matku Terezu z Kalkaty za blahoslavenou. Zároveň v tento den církev slaví Den modliteb za misie, tzv. Misijní neděli.

Výročí pontifikátu provází řada kulturních akcí. Připojila se k nim také Vatikánská muzea, která budou mít v sobotu 18. října prodlouženou otvírací dobu. Poslední návštěvník může vstoupit až ve 20 hodin a pobýt v muzeích ještě celé dvě hodiny. Cena vstupenky bude snížena a kromě běžně otevřených sbírek budou zpřístupněna také místa, obvykle uzavřená. Mezi nimi Bramatovo točité schodiště nebo velká nika Pirra Ligoria, která z urbanistického hlediska Vatikánu dominuje a nabízí panoramatický výhled. Muzea nabízejí rovněž výklad v italských a anglických skupinách. Výtěžek z mimořádné akce bude věnován na charitativním účely.

Blahopřání papežovi

Vatikán již celý týden zaplavují tisíce blahopřání Janu Pavlu II z různých stran světa. Italské ministerstvo pošty vydalo zvláštní známku s papežovou podobiznou v hodnotě 44 centů. Na všech italských poštách je možné podat zvláštní pohlednice s přáními Janu Pavlu II.

Prostřednictvím e-mailů přijímá Vatikán další nepřeberné množství přání od soukromých osob. Proto bylo zprovozněno několik dodatkových emailových adres, aby nedošlo ke kolizi z důvodu přetížení sítě.

Vatikánská pošta ve spolupráci s Polskou poštou zase vydaly zvláštní sérii známek, upomínající na 25. výročí pontifikátu, informoval polský server Onet. Série byla vydána v březnu tohoto roku zároveň se speciálními obálkami.

Mezi blahopřáními najdeme i dopis bývalého českého prezidenta Václava Havla, který podle Lidových novin připomněl okamžik velké radosti, kterou s přáteli měli před pětadvaceti lety. "Tušili jsme to, co dnes už víme všichni: že to byla předzvěst velkých změn v Evropě i celém světě," uvedl Havel v blahopřání papeži.

Média o výročí

Již ve čtvrtek vyšlo speciální barevné vydání deníku L'Osservatore Romano, které na 52 stranách přináší dosavadní přehled působení současného pastýře Katolické církve. Najdeme zde nejdůležitější fragmenty papežských promluv uspořádaných podle období jeho pontifikátu.

Nejčtenější italský deník Corriere della Sera vydal ve středu jako přílohu čísla CD s poezií Karola Wojtyły v italském překladu. I další italské deníky věnují každodenně tomuto tématu místo na předních stranách.

Nejinak je tomu i v jiných zemích, např. polský deník Gazeta Wyborcza věnuje v pondělním zvláštním vydání jubileu mezi jinými rozhovor s jedním z nejbližších papežových spolupracovníků, Joaquinem Navarro Vallsem.

Na stránkách českých novin, i když to není obvyklé, můžeme tentokrát také každodenně najít články, vztahující se k tématu. Lidové noviny kromě z aktuálního zpravodajství přinášejí i zprávu o tom, jak mají římští krejčí plné ruce práce s šitím nových rouch pro kardinály, Právo vypočítává papežské rekordy a Mf Dnes v článku Sedm životních rolí Karola Wojtyły podrobně líčí papežův životopis.