Jmenování na Štědrý den

Nový litoměřický biskup byl jmenován na Štědrý den v poledne současně ve Vatikánu a v Litoměřicích. "Jmenování biskupem není samozřejmě záležitostí každého dne, je to velké překvapení, a překvapení také ke Štědrému dni nějak patří. Štědrý den jsem tedy prožil v určitém překvapení a chápal jsem, že je to Boží plán," řekl nový biskup k termínu svého jmenování.

Posád je nyní stále spirituálem kněžského semináře v Olomouci, má tedy na starosti formaci bohoslovců. "Těšil jsem se na pokojné vánoční prázdniny, ale prázdniny se nekonaly," dodal s trochou nadsázky.

Současný litoměřický biskup Josef Koukl, který podle kanonického práva v 75 letech abdikoval a poté ještě dva roky přesluhoval, bude po vysvěcení emeritním biskupem a zůstane v litoměřické diecézi.

Pastorace na misijním území

Podle brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho čeká nového biskupa těžká práce: "Je to misijní území, kněží tam mají na starosti někdy i šestnáct a případně ještě více kostelů."

Litoměřická diecéze se od brněnské, odkud Posád pochází, v mnohém liší. Zatímco do počtu obyvatel a farností jsou diecéze srovnatelné, počet věřících i kněží je v litoměřické diecézi oproti brněnské zhruba třetinový. Na 437 farností připadá 130 kněží, z nichž velká část je již v důchodovém věku.

Nový litoměřický biskup Pavel Posád (vlevo) a brněnský biskup Vojtěch Cikrle

Na otázku, zda litoměřickou diecézi čeká podobná rozsáhlá reorganizace jako plzeňskou, kde dochází ke slučování farností a rozprodávání nadbytečných církevních objektů, nechtěl nový biskup přímo odpovědět. "Neznám zatím počet kostelů a jejich stav, ani počet far a jejich vybavení, takže kdybych odpověděl, co budeme dělat, bylo by to předčasné," řekl Magazínu ChristNet.eu. "Budoucnost církve však není v budovách, ale v Kristu a v živých věřících lidech."

Biskupské heslo: Zajeď na hlubinu

Pavel Posád přiznal, že jej oslovil papež Jan Pavel II. a jeho dlouhá příprava církve na Velké jubileum roku 2000.

"Ke vstupu do nového milénia napsal papež dokument Novo Millennio Ineunte a právě na začátku tohoto dokumentu je věta, kterou jsem zvolil jako heslo. Tuto větu říká Kristus Petrovi v okamžiku, kdy jako rybáři se svými druhy po velké námaze nic neulovili, rybolov byl neúspěšný a jsou z toho vyčerpáni. Myslím, že to je situace v této době a do této skepse přichází Ježíš a znovu vyzve Petra a apoštoly vyjet na hlubinu. Určuje jim místo a čas a dává odvahu k novému rybolovu," vysvětluje.

"Litoměřická diecéze skrze toto heslo může prožít novou výzvu. Jestliže to je místo misijní, svým způsobem opuštěné a ne příliš kvetoucí, tak zde zazní Kristova výzva zajet na hlubinu tam, kde lidsky už není naděje, tam kde to vypadá, že úlovek bude pramalý," uzavírá nový litoměřický biskup.

Biskupské svěcení Pavla Posáda bude 28. února v litoměřické katedrále sv. Štěpána, jak již Magazín ChristNet.eu informoval.

Foto: Magazín ChristNet.eu, Pavel Fical