Pod názvem Revue církevního práva vychází 2. číslo roku 2003, jinak též pořadové číslo 25 revue, která se umístila v roce 2003 na 3. místě v soutěži o nejlepší právnický časopis České republiky. Prestižní ocenění udělené na Karlovarských právnických dnech může být i pro naše čtenáře důkazem, že ve zmíněné revui je řada informací zajímavých i pro ne-právníky.

Úvodní článek samotného šéfredaktora doc. J.R. Tretery K problematice mezinárodních smluv mezi státy a Apoštolským stolcem vyjasňuje jak terminologicky, tak historicky vytváření těchto smluv. Jde o zásadní text zvláště důležitý pro argumentaci o uznání a přijetí smlouvy mezi naší republikou a Apoštolským stolcem. Bez zajímavosti není ani pasáž o zmocnění České biskupské konference a potížích nastávajících při faktu, že ne všechny fyzické a právnické osoby – katolické, jsou na našem území v pravomoci ČBK. Navrhovaná smlouva by tak přinesla pro státní úřady nejen řadu významných zjednodušení, ale především vyšší stupeň právní jistoty.

Vládní návrh smlouvy, který prozatím náš parlament neratifikoval, podrobil svému zkoumání a zasvěcenému komentáři dr. Michal Lamparter.

Zda se dá zrušit manželství ve prospěch víry, o tom pojednává stať Jiřího Kašného Zrušení manželství in favorem fidei. Vatikánské normy k této otázce v originálním latinském znění i v neoficiálním českém překladu tvoří další příspěvek revue.

Zvláštní pozornost právě v tyto měsíce zasluhuje nepochybně několik článků mezinárodně uznávaných právníků na téma Bůh v Ústavě?, které se zabývají otázkou náboženských odkazů v preambuli navrhované evropské ústavy.

Lahůdkou i pro méně zasvěcené je interpelace Jana Kasala na ministra Pavla Dostála a jeho odpověď ve věci respektování nálezu Ústavního soudu, týkajícího se práva církve navrhovat k evidenci právnické osoby - církevní instituce.

Anotace a recenze tentokrát zmiňují vydané knihy evangelíka Rejchrta a ředitele Národní galerie Knížáka a jejich postojů k financování církví. Celá revue je doplněna informacemi z důležitých právníckých kongresů a kolokvií.