První věcí, která by mohla divákovi pomoci umocnit prožitek z tohoto filmu, je velmi dobře načasovaná premiéra na Zelený čtvrtek. Každý člověk se tak může v této době hluboce zamyslet nad 2000 let starým příběhem, který nechává mnoho otevřených odpovědí do současnosti.

Film začíná velmi působivou scénou o Ježíšově rozjímání v Getsemanské zahradě, které je ukončeno příchodem vojáků, kteří ho jdou zatknou. Do toho se prolíná příběh Jidáše, který jakoby byl ke zradě donucen. Další zpracování posledních hodin Ježíše Krista odpovídá jakémusi známému kánonu z biblických příběhů.

Do filmu jsou pak vloženy příběhy z Ježíšova života vycházející nejspíše z nějakého apokryfního zpracování. Například o tom, jak Ježíš zhotovil stůl a učí u něj svou matku Marii sedět. Dalším z takových příběhů je smrt Jidášova, kterého děti "dovedou"  k tomu, aby skoncoval se svým životem.
Umučení Krista potěší určitě příznivce krvavých a akčních záběrů. Zvlášť působivý je naturalistický záběr na houpající oběšené tělo Jidáše na provazu vzatého ze zetlívajícího osla. Každého drsňáka pak nejspíše potěší i výběr důtek na bičování Ježíšova těla, která se několikrát zaseknou do Ježíšových kostí.

Přestože se Gibson snažil o co nejvěrnější ztvárnění filmu, občas najdeme ve filmu chyby. Například když je farizei a zákoníky Ježíš vyslýchán, jeden z těch, kdo ho obžalovávají, mu přičítá za vinu, že říká svým učedníkům, že mají jíst jeho tělo a krev. No, že by mezi učedníky byl nejen zrádce, ale i nějaký "práskač"?


Samotné ztvárnění filmu je asi tak antisemitské, jako příběhy o Mojžíšovi antiegypské. Prostě nic proti Židům jsem ve snímku nenašel ani po třetím shlédnutí. Více bych filmu vytkl jeho škatulkování na dobré a zlé - postava Piláta versus velekněží a Jidáš.

Na druhou stranu musím říct, že jde asi o nejvěrnější a nejrealističtější zpodobnění příběhu Ježíše Krista, které jsem kdy viděl. Nejen, že diváka film vtáhne od prvních chvil do děje, ale i velmi dobře vystihuje ducha tehdejší doby. Zvláště sympatické je na filmu to, že hovoří jakýmisi "původními jazyky" tehdejší doby. Film také postrádá "sladké" znázornění Krista, které bylo velmi mnohokrát na předchozích filmových ztvárněních kritizováno.

Můj konečný verdikt zní, že bych film každému rád doporučil. Pokud očekáváte opravdový filmový zážitek se silným příběhem, nebude zklamáni.

Pozn. autora: Americký filmový snímek Umučení Krista, producenta a režiséra Mela Gibsona, je odbornou kritikou i samotným autorem označován jako vrcholné dílo tohoto původem australského příznivce katolického konzervativního hnutí Una Voce. Tento film patří mnoha zemích světa mezi nejnavštěvovanější filmy současnosti.

Umučení Krista - USA, 2004, režie, scénář a produkce Mel Gibson, česká distribuce - Bontonfilm

Fotografie: Bontonfilm