Papež Jan Pavel II. dnes dopoledne sloužil mši ve známém katolickém poutním místě v Lurdech na jihozápadě Francie. Mše pod širým nebem se účastní statisíce věřících, někteří z nich na kolečkových křeslech či nosítkách.

Viditelně unavený Jan Pavel II. zahájil mši ve francouzštině a poté naslouchal četbě z bible a písním. Organizátoři očekávali na mši 300.000 účastníků a i když nejsou nejsou zatím oficiální statistiky, podle agentury AP tento odhad odpovídá skutečnosti.

Mše je vyvrcholením papežovy dvoudenní návštěvy v tomto mariánském poutním místě a koná se v den největšího mariánského svátku, Nanebevzetí Panny Marie.

Lurdy jsou nejnavštěvovanějším poutním místem katolíků v Evropě. V místní jeskyni se údajně roku 1858 zjevila Panna Maria venkovskému děvčeti Bernadette Soubirousové, která byla později vyhlášena za svatou.

Nyní sem ročně zavítá přes šest milionů poutníků, kteří se modlí za zázraky a odnášejí si místní vodu. Katolická církev dosud uznala 66 případů podle ní zázračných uzdravení mezi tisíci poutníků, kteří tvrdí, že je pouť do Lurd uzdravila.

Papež navštívil jeskyni, kde svatá Bernadetta údajně Pannu Marii viděla, v sobotu odpoledne. Čtyřiaosmdesátiletý Jan Pavel II., který trpí především Parkinsonovou nemocí, se při nynější návštěvě v Lurdech většinou pohybuje v pojízdném křesle, ale při modlitbě před jeskyní poklekl. Po několika okamžicích však ztratil rovnováhu a jeho asistenti ho zachytili a vrátili do křesla.