Obyvatelé Třebenic ani kněží z Litoměřicka nemohou uvěřit zprávě o zavražděném knězi. V sobotu 11. září ho přímo na faře v ranních hodinách pravděpodobně někdo udeřil do hlavy a poté zapálil místnost, aby zahladil své stopy.

Třebenický místostarosta Jaroslav Houdek uvedl pro server Lidovky.cz, že zloděj pronikl na faru z odlehlejších míst do zadní místnosti domu. Po rozbití okna se dostal do prvního patra, kde ho pravděpodobně farář překvapil. Zločinec na něj zaútočil a udeřil neznámým předmětem do hlavy. Potom na faře zapálil noviny, oblečení a předměty kolem a uprchl. "Dým probudil ženu v přízemí, která přivolala pomoc. U faráře byla na návštěvě. Když starého pána záchranáři snášeli z patra dolů, byl už bohužel v komatu," dodal Houdek.

Lidé jsou smrtí kněze šokováni
Podle zpravodajství serveru iDnes.cz většina lidí z Třebenic nemůže uvěřit, že by mohl někdo zabít osmasedmdesátiletého faráře. Ačkoli bohoslužby navštěvovalo jen pár starších jedinců, farář se prý těšil dobré pověsti.

Přestože budova nestojí na osamělém místě, ale v hlavní Masarykově ulici těsně za náměstím, byla v minulosti již několikrát vykradena. „Farář byl hodný  lidový člověk a snažil se pomoci všem, včetně těch, kdo tady dělají ostatním problémy. Dokonce jim půjčoval peníze, ale oni toho jen zneužívali. Nevraceli mu je, a dokonce starému pánovi, rodákovi z Podkarpatské Rusi, vyhrožovali smrtí, když jim peníze nedá," řekla ČTK jedna z obyvatelek Třebenic.

Paní, která farářovi pomáhala, jednou zloděje na faře přistihla a zavolala na ně policii. "Nikdy bych si nemyslela, že se něco podobného, jako je vražda faráře, může stát v našem klidném městě. Avšak je pravda, že v poslední době se tady krade mnohem víc. Bezpečně se tu určitě necítím," prohlásila další z žen, bydlící nedaleko místa vraždy.

Místostarosta potvrdil, že za minulá léta kriminalita, v dříve tak klidném městečku, neobvykle vzrostla. Zřejmě to souvisí s vysokým nárůstem přistěhovalců ze sociálně slabých vrstev. Se sobotní vraždou je však Houdek v žádném případě nechce spojovat. "Pokud vím, zloději kradli na faře v poslední době nejméně třikrát. Dvakrát je policisté odhalili, ale trestní stíhání museli odložit. Šlo totiž o nezletilé děti," konstatoval.

Podle něj nemohl vrah vzít na faře nic cenného. Nebyly tam starožitnosti a ani farář téměř nic neměl. „Druhým lidem by se rozdal. Faru měl pro ně stále otevřenou a vznikl v ní dokonce i kroužek, kam chodily děti, které by se jinak nudily a dělaly ve městě rošťárny," shrnul Houdek pro server Lidovky.cz.

Kněží nedokázali zprávě uvěřit
V souvislosti s vraždou oslovil Magazín ChristNet.eu několik kněží s prosbou o vyjádření se k události. „Kdože to byl zavražděn? To si děláte legraci,“ reagoval na zprávu jeden z kněží z litoměřické diecéze, který nechtěl být jmenován. Podle něj byl páter Kubíček za totality oblíbeným a vyhledávaným knězem. „Myslím, že byl dokonce za komunistů zavřený,“ dodal kněz. 

„Už jsem o tom slyšel. Nechci o tom mluvit,“ prohlásil jiný kněz ze severu Čech, který taktéž odmítl zveřejnění svého jména. Po chvilce mlčení dodal, že se není čemu divit. Většina far v severních Čechách je podle něj proti vniknutí špatně zabezpečena. Všichni oslovení kněží během telefonátu přiznali, že se na farách necítí bezpečně. Prý i oni už byli opakovaně vykradeni.

Článek k tématu:
Dnes byl na Litoměřicku zavražděn další kněz